Monday, June 7, 2010

USR-UTM @ Melaka 2010 (6)...

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...Setelah hampir seminggu kita berkampung di Kampung Bukit Pulau, Melaka dalam menjayakan Program University Social Responsibility Universiti Teknologi Malaysia (USR-UTM @ Melaka 2010), banyak pengalaman, kenangan dan pelbagai lagi perkara baru yang saya dan semua peserta lalui sepanjang berada di sana.

Bersyukur ke hadrat Ilahi dengan limpah kurnia-Nya, program ini akhirnya berjaya berjalan dengan lancar tanpa sebarang musibah yang berlaku. ALHAMDULILLAH... Dengan bertemakan "MAHASISWA AGEN TRANSFORMASI MASYARAKAT", mahasiswa yang terlibat telah berjaya membuat satu transformasi iaitu dengan terbinanya "TUGU 1 MALAYSIA" yang memberi satu gambaran baru bahawa mahasiswa UTM IC mampu membuat satu pembentukan dan perubahan baru terhadap kampung tersebut sebagai IDENTITI BARU Kampung Bukit Pulau, Melaka.

Selain itu, PEMBINAAN WAKAF juga menunjukkan satu sumbangan besar dari mahasiswa UTM IC dan Pensyarah UTM IC. Wakaf yang berada berdekatan dengan Dataran Serumpun itu juga satu kelainan baru yang dilakukan dalam program ini sebagai langkah usaha menunjukkan kepakaran yang ada pada mahasiswa dalam berdepan dengan masyarakat umumnya.

Program USR-UTM @ Melaka 2010 ini telah dirasmikan oleh YB Datuk Mat Sirat Bin Abu, Ahli Parlimen Bukit Katil, Melaka dan Majlis Penutupan pula telah disempurnakan oleh YB Datuk Hj Yaakub Bin Md Amin, Ahli Dewan Undangan Negeri Sungai Udang.

Antara aktiviti yang diadakan adalah "JOGGING PERDANA bersama Ketua Menteri Melaka di Bandar Hilir", "Kembara Desa", "Malam Suai Kenal", "Khidmat Pendidikan SPM", "Lawatan Projek Ekonomi Kampung", "Aktivit Santai Rakyat Melaka", "Pelancaran Air-Show" dan sebagainya lagi.

Sebelum itu, saya ingin mengucapkan sekali lagi ucapan JUTAAN TERIMA KASIH kepada Mohamad Hazrai (selaku Timbalan Pengarah Program), Nur 'Aqilah (Setiausaha), Azyan Zulkifli (Bendahari), Khairul Shazuan & Nurul Jannah (Unit Protokol), Azrul Hafiz (Unit Khidmat Pendidikan), Anis Idzureen, Mohd Azhar & Naufal Naim (Unit Kebudayaan), Hariz Zakwan, Nur Hidayu & Irfan Shah (Majlis Perwakilan Mahasiswa UTM IC) dan semua pihak yang terlibat dalam menjayakan USR-UTM @ Melaka 2010 ini.

Terima kasih juga saya ucapkan kepada semua pihak yang sudi bekerjasama dalam menjayakan program ini iaitu Kerajaan Negeri Melaka, Bahagian Pekerja dan Pelajar Antarabangsa Jabatan Ketua Menteri Melaka, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Kementerian Pelajaran Malaysia, Pergerakan Belia 4B Malaysia Cawangan Bukit Pulau dan Masyarakat Kampung Setempat. "Terima Kasih...."

Seterusnya, terima kasih juga kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung, yang memberi sokongan berterusan, yang mendoakan dan sebagainya lagi. Semoga ALLAH membalas budi anda semua... INSYAALLAH...

Terima kasih juga kepada 4 orang wakil Majlis Perwakilan Mahasiswa UTM yang sudi turun padang dalam memberi sokongan kepada saya dan "My Team" iaitu Abg Zaki Omar (YDP MPM UTM), Abg Miqdad, Abg Ariff dan Abg Amirul...

Untuk gambar-gambar kenangan semasa menjayakan Program USR-UTM @ Melaka 2010, saya akan pamerkan nanti... Oleh itu, jangan lupa tunggu di blog saya ini. INSYAALLAH... Doakan pula untuk Program Rakan Budaya Universiti Teknologi Malaysia di Sarawak (Rakan Budaya-UTM @ Sarawak '10)... INSYAALLAH...


"MAHASISWA AGEN TRANSFORMASI MASYARAKAT"

Ikhlas Dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
Pengarah Program,
USR-UTM @ MELAKA 2010

0 comments: