Friday, February 26, 2016

Munafik (2016) - Penuh Pengajaran dan Iktibar...

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...

Kita bertemu kembali setelah hampir sebulan tidak bersua dan entry terakhir aku di blog ini adalah mengenai filem iaitu ‘Ola Bola’ yang telah mencatat kutipan melebihi RM14.5juta. Tahniah sekali lagi aku ucapkan kepada pengarahnya, Saudara Chiu dan barisan pelakon-pelakonnya.

Entry kali ini juga berkisar mengenai filem tempatan juga yang baru sahaja aku tonton semalam bersama-sama dengan Pengarah dan Para Pelakonnya iaitu filemMUNAFIK. Sekali-sekala berpeluang untuk menonton filem bersama para pelakonnya...hehehe. Filem ini diarahkan oleh pengarah muda berbakat di Malaysia iaitu Saudara Syamsul Yusof dan dibintangi oleh beliau sendiri, Nabila Huda, Pekin Ibrahim, Sabrina Ali dan lain-lain lagi.

Sekali lalu, aku kongsikan sinopsis mengenai filem ini ;

“ mengisahkan tentang seorang pengamal perubatan Islam bernama Adam lakonan Syamsul tidak dapat menerima takdir apabila isterinya meninggal dunia.

Adam melalui pelbagai pengalaman pelik apabila dipujuk untuk mengubati seorang wanita bernama Maria lakonan Nabila Huda yang diganggu syaitan.”

Dalam banyak filem-filem seram di Malaysia ini, MUNAFIKantara filem seram yang cukup kuat dengan elemen keagamaan yang secara kasarnya menampakkan kekuatan dan pengajaran dari setiap dialog dan situasi yang dipertontonkan itu.

Penceritaannya dari awal sehingga pengakhiran mempunyai elemen suspens dan kejutan yang diluar jangka. Babak ketikamana Maria lakonan Nabila Huda yang sedang dirasuk juga cukup menjadi dan boleh dianggap antara yang terbaik dari segi pembawaan watak berbanding watak lain.

Babak ketikamana seorang budak lelaki yang berada di jalanraya sedang melantunkan bola keranjang jugak cukup seram dan membuatkan aku berdebar-debar dan babak tersebut juga boleh aku anggap sebagai babak yang paling seram dalam filem ini.

Aku bersama Pengarah dan Pelakon Utama Filem MUNAFIK, Bro Syamsul Yusof & Isteri...

Aku bersama Nabila Huda...

Aku bersama Sabrina Ali & Pekin Ibrahim...

Apa-apa pun, secara keseluruhan aku anggap filem ini sesuai ditonton oleh anda semua dan mesti tonton kerana filem ini anda takkan rugi dan anda pun sedikit sebanyak dapat belajar dan mengetahui serba sedikit mengenai apa itu golongan munafik ini.

Aku bagi 9.9/10 bintang untuk filem ini. TAHNIAH sekali lagi kepada Saudara Syamsul Yusof kerana kembali ke arena filem tempatan dengan karya yang terbaru ini. Semoga terus memberikan yang terbaek untuk industri perfileman Malaysia ini.

Sekian, Wallahua’lam...

Ikhlas dari,

WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

Tuesday, February 2, 2016

Ola Bola (2016) : Kembalinya Keyakinan...

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...

'Lift your dreams way up high,
Lift your goals to the sky,
Restui mimpi yang sejati,
Di arena cahaya...'

Itulah bait-bait lirik lagu 'Arena Cahaya' nyanyian Zee Avi yang diangkat sebagai lagu tema untuk movie 'OLA BOLA' yang baru saja diumumkan mengutip kutipan sebanyak RM2.5 juta untuk 4 hari tayangan di Malaysia dan Brunei. Tahniah aku ucapkan buat seluruh team produksi movie ni terutamanya buat pengarahnya, Saudara Chiu.

Kutipan tue boleh dianggap cukup memberangsangkan dan cukup tinggi dikala keadaan ekonomi Malaysia sekarang yang terumbang-ambing ditambah pula lambakan filem tempatan yang kurang mendapat sambutan sejak akhir-akhir ni. Ianya satu kejayaan besar buat seluruh team produksi bagi filem tempatan ini.

Tiga kali aku layan movie ni di pawagam dan semestinya auranya tetap menjadi walaupun berkali-kali aku tonton movie ni. Tak pernah lagi sebelum ni aku layan movie yang sama melebihi sekali tetapi movie 'OLA BOLA' ni berjaya menarik aku untuk terus ke pawagam secara berkali-kali. Sebelum tue, aku nak minta maaf sikit buat Sinar.FM sebab tak dapat hadiri menonton tayangan perdana filem ni kerana aku terikat dengan tugas di luar kawasan. 4 tiket melayang saja...huhu ;(

'Semangat Perpaduan'

Itulah yang aku rasa semasa melayan movie ni buat pertama kalinya. Gembira, suka, sedih, sakit hati itulah perasan yang akan dirasa sepanjang menonton movie 'OLA BOLA' ini.Pengolahan jalan cerita yang dibuat oleh Saudara Chiu ini walaupun 'simple' dengan latar belakang tahun 80-an tetapi garapan dan kualiti dari segala aspek terutamanya dari mutu lakonan barisan pelakonnya juga cukup baik. TAHNIAH buat seluruh para pelakon 'OLA BOLA' ini.



Aku dikira cukup bertuah kerana berpeluang untuk berinteraksi dengan barisan para pelakonnya baru-baru ni yang terdiri daripada Tauke 'JC Chee', Eric 'Eric Teng', Ali 'Luqman Hafidz', Marianne 'Marianne Tan' & Ah Cai 'Lim Jian Wen' dan semestinya pengarah yang cukup berbakat ni, Saudara Chiu. Sangat happening dorang ni walaupun aku sedikit terkejut sebenarnya apabila berpeluang melihat depa ni secara dekat dan bergambar dengan depa. Aku turut dimaklumkan bahawa Ali ni merupakan seorang Pemain Terbaek Khairy Jamaluddin Cup 2014. 

Jarang sebenarnya filem yang mengangkat tema perpaduan yang melibatkan kepelbagaian bangsa dan penggunaan bahasa mengikut kaum masing-masing dipersembahkan menerusi sebuah filem seperti OLA BOLA ni. Tak salah sebenarnya jika saya beranggapan filem 'OLA BOLA' ini layak diangkat sebagai Filem Terbaek Malaysia sepertimana filem-filem arahan Allahyarhamah Yasmin Ahmad yang satu-satunya Pengarah Malaysia yang sentiasa mengangkat martabat semangat perpaduan berbilang bangsa.

Filem 'OLA BOLA' ni layak aku bagi 5/5 bintang dan aku sendiri mengajak sahabat-sahabat aku, kawan-kawan aku, rakan-rakan aku dan seluruh pembaca blog aku untuk turun ke pawagam menyaksikan sendiri kehebatan filem 'OLA BOLA' ni. Anda takkan rugi dan anda akan terus layan sepanjang menghayati movie ni. TAHNIAH sekali lagi buat seluruh team produksi filem ni!

Sekian, Wallahua'lam...

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

Monday, February 1, 2016

Korean Language & Culture Program di Jeju National University, Jeju Island, South Korea (Part 2)...

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...

Setelah lama tak jumpa untuk entry dalam tahun 2016 ni, hari ni aku nak sambung perkongsian aku mengenai '2014 - Jeju National University Short-Term Korean Language And Culture Program' yang bertempat di Jeju National University, Jeju Island, South Korea.


Untuk entry sebelum ni, aku ada ceritakan mengenai sesi kelas pembelajaran bahasa Korea, jungle trekking, woman diving, horse riding, majlis perasmian dan majlis penutupan termasuk dengan sesi persembahan aku serta persembahan 'Nanta Cookin'' yang cukup menghiburkan. Hari ni aku nak kongsikan pula mengenai kelas masakan, sesi bersama rakan-rakan, kelas nyanyian lagu korea dan beberapa lagi aktiviti lain tapi malangnya tak semua aku sempat bergambar. Huhu... ;(

Aku diberi tugas untuk menyediakan makanan tradisional negara Malaysia bagi salah satu aktiviti pembelajaran kelas penyediaan makanan tradisional dari negara masing-masing. Kelas aku terdiri dari aku 'Malaysia', Indonesia, USA, Vietnam, Japan, China dan Taiwan. Aku berpasangan dengan Esther Lita dari Indonesia dengan penyediaan 'Mee Goreng' oleh Esther dan 'Kuih Keria' oleh aku. Aku agak terbatas sebenarnya untuk aktiviti masakan ni disebabkan dapurku tue turut disekalikan dengan para pelajar lain yang menggunakan daging khinzir sebagai menua utama mereka.



Aku terfikir untuk menyediakan 'kuih keria' ini walaupun tak pernah buat sebelum ni di Malaysia setelah mendapat cadangan dari ibuku menerusi line. Walaupun kuih ini agak mudah disediakan tetapi nak sediakan peralatan dan bahan2 yang berkaitan ni cukup mencabar sebenarnya kerana di sana tiada kedai Asia. Hahaha...

Opppsss... aku nak cerita sedikit pengalaman aku membeli bahan-bahan persiapan memasak tue best sebenarnya apabila mentor aku atau pelajar tempatan yang menjadi partner aku ini bawak pergi pasar basah dan pusing-pusing salah satu pasaraya terbesar di Jeju Island untuk cari bahan mentah bersama dengan rakan-rakan aku yang lain. Aku dapat lihat banyak ikan-ikan pelik dan daging-daging pelik di sini. Tak kurang jugak gelagat-gelagat ahjumma dan ahjusshi ni. Hahaha...


'Wan Ssi' itulah panggilan aku sepanjang di sana. Kalau di sini, panggilan depa ni menggunakan nama kita di awalan + ssi. So, macam aku ni, depa panggil 'Wan Ssi'. Best jugak sebenarnya belajar bahasa orang di negara orang ni kerana tak ramai pelajar diberi peluang dan kesempatan seperti ini dan aku salah seorang yang cukup bertuah !




Hampir setiap malam aku akan keluar bersama-sama dengan rakan-rakan aku dan ada jugak aku keluar sendirian apabila selesai sesi pembelajaran. Alhamdulillah, aku dikira cukup bertuah kerana rata-rata pelajar tempatan di Jeju National University ni sudi berinteraksi dengan aku serta sempat lepak2 bersama dengan depa ni. Depa paling suka apabila aku bercakap menggunakan bahasa depa berbanding penggunaan English.

Boleh kata, setiap hari aku akan kongsikan sepatah perkataan 'Bahasa Melayu' dengan classmate aku sebagai pengenalan kepada Bahasa Melayu, Bahasa Ibundaku. Depa juga turut berkongsi perkataan menggunakan bahasa negara depa. Meriah juga sebenarnya kelas aku ni walaupun kekadang cuaca di situ agak sejuk mencecah 10 darjah celcius. Jangan terkejut la kalu aku kata, aku sorang saja yang mandi setiap pagi berbanding pelajar lain... Hahaha...

Berada di Jeju Island ni tak sama suasananya dengan Busan ataupun Seoul (dua tempat yang pernah aku pergi di South Korea, sebelum ni) terutamanya dari segi pengangkutan awam. Di Jeju Island ini hanya ada bas dan teksi saja tetapi sangat sharp timing dorang. Kalau aku nak jimat, kekadang aku jalan kaki saja sambil melihat keindahan ciptaan Allah Taala ni. Apa yang untungnya, aku diberi satu ID Pelajar sebagai Foreigner Student dan ianya cukup bermanfaat kepada aku sepanjang berada di sana.






Banyak lagi sebenarnya aku nak kongsikan pengalaman-pengalaman menarik, manis, pahit dan semuanya yang aku rasa sepanjang tempoh berada di sana tetapi aku sendiri tak tertulis untuk menceritakannya satu persatu. Kadang-kadang aku tersenyum sorang-sorang bila teringat peristiwa-peristiwa memalukan, kejadian-kejadian pelik yang takkan terdapat di Malaysia sepanjang tempoh aku berada di sana.... Hahaha...

Niat di hati, ingin aku tulis satu persatu kisah-kisahnya untuk lahirkan sebuah buku berkaitan sepanjang aku mendalami bahasa dan ilmu-ilmu budaya serta pemerhatian aku disana tetapi sekadar angan-angan sajalah. Hahaha...

Insyaallah, ada masa lagi aku akan kongsikan lagi cerita-cerita lain pula. Insyaallah...

Sekian, Wallahua'lam...

'Jauh Perjalanan, Luas Pandangan'

Entry sebelum ini,

Korean Language & Culture Program Part 1

Tempat-tempat menarik yang pernah aku lawati :-

1. Seoul, South Korea
2. Gold Coast, Australia
3. Hong Kong
4. Manila, Filipina
5. Yogyakarta, Indonesia
6. Singapore

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com