Thursday, December 24, 2015

Tempat-Tempat Menarik Di Singapore...

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...

Pagi tadi kali kedua aku terlibat secara langsung sebagai peserta perarakan Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 2015 di MAEPS. Sebelum ni, aku terlibat di Zon Langkawi mewakili SMT Langkawi dan Alhamdulillah, kumpulan aku dapat johan. Salam Maulidur Rasul buat semua !

Hari ni aku terlintas nak kongsikan pula beberapa tempat menarik yang sesuai untuk anda lawati sekiranya pergi ke Kota Singa, Singapura. Kalau ikutkan aku dah 3 kali pergi ke sana dengan pelbagai tujuan dan semuanya aku menyinggah ke beberapa tempat yang aku akan cadangkan pada korang untuk korang try pergi. 

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI SINGAPORE...

1. Universal Studios Singapore (USS)



Sebuah taman tema permainan yang terkenal di Singapura. Terdapat 7 zon di USS iaitu Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, Lost World, Far Far Away dan Madagascar.

2. Marina Bay



Marina Bay adalah teluk berhampiran kawasan pusat di bahagian Selatan Singapura.

3. Merlion Park



Merlion Park adalah mercu tanda Singapura. Ianya adalah satu tarikan utama pelancong yang berkunjung ke Singapura.

4. Esplanade Park


Esplanade Park ni dibina pada tahun 1943. Ia merupakan salah satu yang tertua di Singapura dan dibangunkan semula pada tahun 1991. Terdapat banyak mercu tanda bersejarah yang terletak di situ dan antaranya adalah Queen Elizabeth Walk, The Tugu dan lain-lain lagi.

5. Masjid Sultan



Masjid Sultan di Kampung Glam ini merupakan masjid pertama yang dibangunkan di republik itu.

Nanti kalau ada masa, aku akan kongsikan lebih lanjut mengenai USS ni. Sebab tak rugi pergi taman tema tue. Apa-apa pun, yang akan melancong, selamat melancong !

Antara tempat lain yang menarik untuk korang tengok yang pernah aku lawati :-
1. Seoul, South Korea
2. Gold Coast, Australia
3. Manila, Filipina
4. Hong Kong
5. Yogyakarta, Indonesia

Sekian, Wallahua'lam...

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

Wednesday, December 23, 2015

Tempat-Tempat Menarik Di Yogyakarta Indonesia...

Assalamualaikum...
Salam Sejahtera...
Salam 1 Malaysia...

Perghhh seminggu dua ni sangat busy dengan kerja-kerja dan tugasan-tugasan luar melibatkan hartanah di beberapa negeri semenanjung Malaysia. Sebelum tue, aku nak ucapkan TAHNIAH dan Selamat Pengantin Baru buat ex-dormate aku, Chef Fikree Aznan dan pasangannya, ex-classmate aku, Syarifah Zuriehan yang selamat diijabkabulkan baru-baru ini.

Kalau entry sebelum ini aku pernah kongsikan mengenai beberapa tempat menarik di Seoul (South Korea), Gold Coast (Australia), Manila (Filipina) dan Hong Kong. Hari ni, aku nak kongsikan pula mengenai tempat-tempat menarik di Yogyakarta, Indonesia yang penuh dengan elemen sejarah. Waktu aku pergi di sana, cuaca di situ agak panas sebenarnya berbanding suhu di Malaysia.

Aku juga sedikit bersyukur kerana berpeluang untuk berkenalan dengan beberapa sahabat baru saya di sana yang juga merupakan antara Pemimpin Mahasiswa di sana iaitu Adhitya Herwin (Universitas Gadjah Mada dan Saudara Fikcriey (Universitas Negeri Yogyakarta). Thanks ya sebab sudi belanja 'Bakso' dan makanan tradisional di sana.

Ketika di Yogyakarta, aku dengan sahabat baik aku, Saudara Omar Zahid menginap di Tiga Lima Homestay, Gondokusuman, Yogyakarta. Tempat ni ok la sebab sewanya semalaman bawah RM50. Maybe murah sebab promosi rasanya masa tue. Siap dengan sarapan pagi. Cuma apa yang kurang sikit adalah tempat mandi dan tandas terbuka. Hahaha... Ok, jom layan Yogyakarta, Indonesia... ~

TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI YOGYAKARTA, INDONESIA...

1. Candi Borobudur





Candi Borobudur terletak 50km dari Utara Yogyakarta dan terletak di Provinsi Jawa Tengah (Magelang). Candi ni merupakan candi terbesar di Indonesia. Untuk ke sini, aku naik teksi saja dan tambangnya berbaloi dan tak mahal.

2. Candi Prambanan




Candi Prambanan ni terletak di perbatasan Provinsi Diy & Jawa Tengah. Merupakan candi Hindu terbesar di Indonesia dan candi ini selalu dikaitkan dengan cerita Roro Jonggrang. Kat sini apa yang best, aku berpeluang mendengar persembahan 'live' dari penduduk tempatan iaitu persembahan 'Campursari Jonggrang Laras'. Layan suara penyanyi utama ni boleh terpukau dengan lenggok suaranya sekali dgn muziknya. Apa-apa pun, terbaek !

3. Candi Istana Ratu Boko



Candi Istana Ratu Boko ini terletak pula 5km dari timur Candi Prambanan. Candi Istana Ratu Boko ini merupakan Istana Kerajaan Mataram Kuno. Terletak di atas bukit dan pengunjung perlu melaluinya beberapa fasa. Kat atas dia cukup cantik dan dikatakan waktu yang senja adalah waktu yang paling sesuai untuk bergambar dengan pemandangan yang begitu cantik. Tapi aku nasihatkan awal-awal, kat sini aku kena tipu dengan penjual tiket masuk. Aku diminta bayar ikut harga Dolar Amerika sedangkan ditempat laen aku dikenakan bayaran ikut matawang Rupiah sebab aku dikategorikan sebagai serumpun.

4. Jalan Malioboro



Jalan Malioboro ini merupakan satu jalan yang dipenuhi dengan gerai dan kedai yang menjual pelbagai barangan dan cenderahati Yogyakarta. Kat sini aku cadangkan korang try makan Mee Ayam dia, perghhhh sedap siot! 

Antara makanan yang sempat aku cuba rasa :-






Keempat-empat tempat di atas saja yang sempat aku jejaki disebabkan pergerakan yang agak terbatas dan asyik kena tipu ja kat sana. Ada sekali tue, aku kena pukau di semasa jalan-jalan dan sedar-sedar, semua duit aku dalam dompet hilang. So, aku nasihatkan berhati-hatilah di tempat orang ! Insyaallah, nanti aku kongsikan mengenai tempat-tempat menarik di Busan & Pulau Jeju pula. Insyaallah... ;)

Antara tempat lain yang menarik untuk korang tengok yang pernah aku lawati :
1. Seoul, South Korea
2. Gold Coast, Australia
3. Manila, Filipina
4. Hong Kong
5. Singapura

Sekian, Wallahua'lam...


Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com


Saturday, December 12, 2015

Majlis Ramah Mesra Bersama YAB DS Mukhriz Tun Mahathir...

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...

Minggu ini, hampir setiap hari aku membaca berita-berita di dada-dada akhbar, berita di televisyen serta lintas langsung dari Pusat Dagangan Putra (PWTC) mengenai Perhimpunan Agong UMNO 2015. Ada yang aku setuju, ada juga yang aku kurang setuju serta ada yang aku tak setuju terus terutamanya apabila melibatkan beberapa perkara yang berkaitan dengan isu-isu semasa yang diperbahaskan oleh para perwakilan.

Tahun lepas aku berpeluang untuk menjadi salah seorang petugas sukarelawan di dewan utama dan berpeluang mendengar satu-satu perbahasan ucapan dasar Presiden UMNO tetapi kali ini aku tak berpeluang untuk ke Perhimpunan Agong UMNO 2015 kerana terikat dengan kerja dan tugas aku di pejabat.

MAJLIS RAMAH MESRA BERSAMA YAB DS MUKHRIZ TUN MAHATHIR

Pertamanya sekali aku nak ucapkan berbanyak ucapan terima kasih buat sahabat seangkatan aku di MANTAP IV iaitu Saudara Ezzuddeen yang sudi ambik aku di rumah untuk ke majlis tersebut. Kalau ikutkan memang dah tak pegi sebab cuaca hujan ketika tue.

Aku bersama YAB DS Mukhriz Tun Mahathir, Menteri Besar Kedah...

Aku cukup tertarik dengan ucapan dari YAB DS Mukhriz Tun Mahathir, Menteri Besar Kedah (Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah) di Saloma Bistro terutamanya apabila berkaitan dengan #BeraniBerubah dan #Helang . Beliau turut mengingatkan bahawa setiap jawatan yang kita dapat di muka bumi ni memang takkan boleh bawak ke kubur. 

'Membujur lalu, melintah patah!'

Itulah yang diperkatakan oleh YAB DS Mukhriz Tun Mahathir dan mengingatkan kita bahawa supaya jangan takut untuk menyatakan kebenaran dan kita mesti #BeraniBerubah. Apa yang aku lihat, rata-rata tetamu yang hadir adalah dari pelbagai negeri. 

Majlis tersebut turut dihadiri oleh YABhg. Tun Dr Mahathir Mohamad, YABhg Tun Dr Siti Hasmah, YB Tan Sri Muhyiddin Yassin, YB DS Shafie Afdhal dan serta pelbagai lagi ahli-ahli yang berhormat, perwakilan2 dari pelbagai negeri, ahli-ahli UMNO, pemerhati-pemerhati dan para penyokong YAB DS Mukhriz Tun Mahathir.

 Aku bersama YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad...

 Aku & Ezzuddeen bersama YB DS Shafie Afdhal, YAB DS Mukhriz Tun Mahathir & YB TS Muhyiddin Yassin...

Aku & Ezzuddeen bersama YB DS Shafie Afdhal...

Aku sebagai salah seorang rakyat dan anak jati Kedah menyatakan sokong penuh terhadap kepimpinan YAB DS Mukhriz Tun Mahathir atas sebab kewibawaannya dalam memimpin negeri Kedah dengan penuh integriti dan mesra rakyat. Ikut kepada sejarah kepimpinan pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah, kepimpinan YAB DS Mukhriz Tun Mahathir antara yang paling bersih dan mempunyai kebaikan kepada setiap lapisan rakyat Negeri Kedah.

 Aku bersama Exco Kerajaan Negeri Kedah iaitu YB Tuan Aminuddin Omar & YB Dato' Norsabrina Mohd Noor...

Aku bersama YB Dato' Dr Ku Abdul Rahman, Exco Kerajaan Negeri Kedah...

Apa-apa pun, sebagai orang muda dan rakyat Negeri Kedah, aku sentiasa mendoakan kebaikan untuk negeriku, Negeri Kedah Darul Aman, barisan kepimpinan negeri dan seluruh rakyat Kedah dan semoga Negeri Kedah terus dirahmati Allah. Insyaallah...Amin...

Malam ni sama-sama kita doakan agar Skuad Helang Merah memperolehi kejayaan dalam meraih kemenangan Perlawanan Akhir Piala Malaysia menentang Selangor. Aku target 2 - 0 dan rata-rata penyokong Kedah memberi sokongan penuh kepada barisan Pemain. Goodluck Skuad Helang Merah !

Sekian, Wallahua'lam...

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

Thursday, December 10, 2015

In The Heart Of The Sea (2015) : Satu Pengembaraan Di Tengah Lautan...

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...

Alhamdulillah, bertemu kembali untuk entry aku kali ini setelah menempuh hari-hari yang cukup busy untuk aku menjalankan tugas sebagai penjawat awam. Johor, Terengganu & Perak antara 3 negeri yang aku pergi untuk menyelesaikan tugasan yang diamanahkan kepada aku melibatkan hartanah.

Terniat di hati untuk aku kembali meneruskan pengajian aku di peringkat Ijazah (Master) dalam bidang Hartanah tetapi aku belum bersedia untuk kembali melangkah menjadi seorang mahasiswa. Apabila melihat kepada sektor pekerjaan sekarang yang lebih memandang kepada kemahiran dan pengalaman. Aku alhamdulillah, mempunyai sedikit pengalaman di sektor swasta dan kerajaan. Praktikal aku sebelum ni jugak di sektor swasta dan awam.

Noktah ! Aku tak nak bercakap mengenai perkara tue, tetapi entry kali ini aku nak kongsikan dan memberi sedikit ‘review’ mengenai sebuah filem yang aku tonton semalam di MBO KL Festival City iaitu ‘In The Heart of The Sea’.

IN THE HEART OF THE SEA



Sekali lalu, aku nak kongsikan dulu mengenai sinopsis movie ini.

“Filem ini merupakan adaptasi dari Novel Nathaniel Philbrick yang berjudul ‘In The Heart of The Sea’. Berlatarbelakangkan tahun 1820, Kapten George Pollard, Jr. (Benjamin Walker), anak-anak kapal Owen Chase (Chris Hemsworth), Matthew Joy (Cillian Murphy), dan Thomas Nickerson (Tom Holland) mengembara lautan luas di atas sebuah kapal yang dinamakan Essex. Kapal itu karam setelah dilanggar oleh seeokor ikan paus, menyebabkan kapten dan anak-anak kapal itu terkandas di laut selama 90 hari.”



Aku cukup tertarik dengan plot-plot movie ini yang cukup santai dan memberikan satu pengembaraan seorang pemburu pasu di tengah-tengah lautan. Lakonan yang dibawa oleh Chris Hemsworth & Benjamin Walker menerusi watak Kapten George Pollard & mr. Chase cukup menjadi dengan perwatakan seorang kapten dengan pegawai kapal.



Adegan kemuncak apabila mereka terpaksa bertarung dengan paus putih yang cukup ganas dengan menghancurkan kapal Essex. Adegan di mana anak-anak kapal tersadai di tengah-tengah lautan itu terpaksa ‘survive’ dalam saat-saat yang sangat getir sehinggalah terpaksa dibuat catuan makanan dan terpaksa mengharungi saat-saat di bawah bahang matahari.

Movie ini memberi aku satu khayalan yang cukup tenang dan menjadi ! Aku puji movie ni dengan memberikan 4/5 bintang ! Lepas ni, aku nak cari novel ni pulak ! So, aku cadangkan korang try la layan movie nie sebaiknya.

Sekian, Wallahua’lam...

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH