Sunday, May 20, 2012

Serigala Terakhir - Cukup Menarik...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

“Di dunia ini bukan selalu ada kebaikan demikian jua kejahatan, yang baik belum tentu menang dan yang jahat belum tentu kalah, kita adalah serigala untuk diri kita sendiri, selalu ada dendam yang harus dibalas dan darah yang harus dibayar, perang tidakkan pernah selesai !” 

Itulah ungkapan yang cukup membuatkan saya terfikir dan tertanya-tanya mengenai seribu satu makna dan seribu satu persoalan mengenai ungkapan di atas. Ungkapan ini akan wujud sekiranya anda sendiri menyaksikan filem ‘SERIGALA TERAKHIR’ dari Negara seberang. 


Filem ‘SERIGALA TERAKHIR’ arahan Upi Avianto ini cukup menarik dan banyak memberi pengajaran mengenai pengertian sebuah persahabatan, sebuah perjuangan dan sebuah kekeluargaan yang berlatarbelakangkan sifat kenakalan dan kongsi gelap. 

Filem ini turut dibintangi oleh Vino G Bastian, Al Fathir Muchtar, Dallas Pratama, Dion Wiyoko, Ali Syakieb, Reza Pahlevi, Fanny Fabriana dan Zaneta Georgina. Lakonan mereka cukup hebat dan penuh penghayatan terutamanya melalui watak lima sekawan dan ketika babak pergaduhan yang cukup realistic. 

 Untuk pengetahuan pembaca blog semua, saya juga pernah berkesempatan untuk bertemu dengan salah seorang pelakon ‘SERIGALA TERAKHIR’ iaitu Al Fathir Muchtar ketika di Alor Star dulu dan tak silap saya ketika itu tahun 2003. Saya jumpa ketika itu bersama Waheeda Wassini dan sempat berbual panjang apabila diperkenalkan oleh kak Waheeda kepada saya. Saya sempat bergambar kami bertiga tetapi gambar tersebut ada di rumah so, tak dapat nak sharekan di sini sekarang. 

Berbalik kepada filem ‘SERIGALA TERAKHIR’ ini, apa yang jelasnya adalah perjalanan filem ini cukup menarik perhatian saya dan penuh dengan daya tarikan seperti babak-babak pergaduhan dan kongsi gelap. 

Filem ini nampak lebih menarik berbanding filem aksi Indonesia seperti Merantau Warrior dan sebagainya. Walaupun pada mulanya saya agak tertanya-tanya apakah yang menariknya filem ini dan selepas 2 jam lebih menonton filem ini, barulah saya tahu filem ini cukup menarik. Oleh itu, saya cadangkan kepada pembaca-pembaca blog saya untuk cuba menonton filem ini. 

Akhir kata, filem ini cukup menarik untuk ditonton oleh kita semua kerana filem ini mengangkat makna erti sebuah persahabatan terutamanya persahabatan yang cukup akrab akhirnya putus disebabkan sifat keegoan dan sebagainya. Saya kongsikan di sini sinopsis filem ‘SERIGALA TERAKHIR’ ini… 

Disebuah pinggiran Jakarta dengan sekelompok remaja laki-laki tumbuh dan menjalin persahabatan yang kuat. Mereka adalah Ale (Fathir Muchtar), Jarot (Vino G. Bastian), Lukman (Dion Wiyoko), Sadat (Ali Syakieb), dan Jago (Dallas Pratama). Ale adalah sosok yang paling menonjol di antara mereka. Jiwa pemimpinnya sangat kentara sekali. Sementara Jarot adalah sosok yang paling tidak banyak omong dan tertutup. Suatu peristiwa dalam sebuah pertandingan sepak bola yang berakhir dengan keributan. Pada saat itu Ale tampak terdesak karena lawannya menggunakan pisau. Mereka semua berusaha membantu Ale. Sampai akhirnya Jarotlah yang berhasil melumpuhkan lawan dan tanpa diduganya pisau itu tertancap ditubuh lawan, rubuh bersimbahkan darah, dan mati. Seketika semua diam dan kemudian kabur meninggalkan Jarot seorang diri yang berdiri terpana tidak percaya. 

Persahabatan yang sudah mereka jalin eratpun teruji. Jarot harus mengalami pengalaman pahit di penjara seorang diri. Tidak ada seorang sahabatpun yang memperdulikannya. Perasaan sakit hati dan terkhianati mengubah Jarot menjadi lelaki yang keras. Keputusannya setelah keluar dari penjara untuk bergabung di kelompok Naga Hitam membuatnya jadi berseberangan dengan kelompok Ale. Karena kelompok Naga Hitam adalah musuh besar kelompok Ale. 

Intrik demi intrik pun semakin rumit. Terlebih lagi ketika Jarot menjalin cinta lamanya kembali secara diam-diam dengan Aisya (Fanny Fabriana), adik Ale. Keputusan Jarot ini dianggap membahayakan bagi kedua kelompok yang berseteru.


Sekian, Wallahua’lam… 

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH 
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: