Sunday, June 13, 2010

Sukma XII, Melaka 2010...

Bismillahirahmanirrahim....

Assalamualaikum...
Salam Perpaduan...
Salam 1 Malaysia...

Hari ini saya mahu berkongsi sedikit maklumat mengenai SUKMA.... Apa itu SUKMA??? Jom ikuti maklumat berikut....


TUJUAN SUKAN MALAYSIA (SUKMA)

Sukan Malaysia atau dengan ringkasnya SUKMA adalah satu acara kebangsaan di bawah anjuran Majlis Sukan Negara Malaysia dan Majlis-Majlis Sukan Negeri serta Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM), Majlis Sukan Universiti Malaysia dan Majlis Sukan Polis DiRaja Malaysia.

SUKMA adalah merupakan kejohanan 'beraneka sukan' (multi-sports competition) dan berkonsepkan 'Mini Sukan Olimpik' di Malaysia yang melibatkan atlet remaja. SUKMA diadakan secara dwi tahunan dan berselang seli dengan Sukan SEA. Sukan Malaysia yang pertama telah diadakan pada tahun 1986 di Kuala Lumpur.

OBJEKTIF SUKMA

Temasya Sukan Malaysia adalah merupakan sukan yang berprestij, yang mencungkil bakat atlet-atlet remaja di peringkat negeri dan daerah bagi menggalakkan penglibatan secara total dalam sukan yang dipertandingkan.

Untuk mempertingkatkan mutu sukan dan menggalakkan pertumbuhan bilangan penyertaan di peringkat negeri dan daerah terutama dalam sukan-sukan yang diberi keutamaan. Menggalakkan dan mempertingkatkan prestasi kepegawaian seperti Jurulatih, Pegawai-Pegawai Teknikal dan Pentadbir-Pentadbir Sukan.

Menggalakkan pembinaan kemudahan-kemudahan sukan yang baru serta membaikpulih kemudahan-kemudahan yang sedia ada di peringkat negeri dan daerah. Menjadi asas pemilihan atlet-atlet bagi mewakili negara ke peringkat Antarabangsa di masa hadapan. Menjadikan sebagai usaha meningkatkan integrasi nasional di kalangan masyarakat Malaysia.
Nie...Logo SUKMA kali nie...


Nie lak..Maskot SUKMA kali nie...Sebelum itu, saya ingin mengucapkan TAHNIAH kepada Negeri Melaka kerana menjadi Tuan Rumah bagi tahun ini. Saya sudah seminggu berkampung di Negeri Melaka. Dengan melihat publisiti dan aktiviti yang pelbagai bagi menarik minat pelbagai pihak untuk sertai dan memberi sokongan terhadap Sukan Malaysia (SUKMA) ini... INSYAALLAH...Amatlah TERBAIK.... Syabas kepada pihak yang terlibat....

Oleh itu, untuk SUKMA XII, Melaka 2010... saya menyokong penuh Atlet-atlet Negeri Kelahiran Jelapang Padi, Negeri Kedah Darul Aman... Go..Go...Kedah... Hijau Kuning akan sentiasa di hadapan...hehehe...

Ikhlas dari,

WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
Universiti Teknologi Malaysia International Campus
Kuala Lumpur

0 comments: