Sunday, March 11, 2012

Soft Skill Development Training - Khas untuk Mahasiswa dan Pelajar...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Untuk entry kali ini, saya ingin kongsikan mengenai satu program yang saya sertai dan juga terlibat secara langsung dalam program tersebut sebagai AJK Unit Aktiviti iaitu Program Soft Skill Development Training anjuran Land Administration and Development Society (LADS) yang diadakan pagi tadi (10 Mac 2012) bertempat di P19, Fakulti Kejuruteraan Elektrik UTM JB.

Sebelum itu, saya ingin ucapkan ‘TAHNIAH’ kepada Saudari Nur Hidayu Ahmad selaku Pengarah Program Soft Skill Development Training yang merupakan program pembukaan semester ini bagi LADS. ‘TAHNIAH’ juga saya ucapkan kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung serta peserta program ini kerana memberi sokongan dan menghadirinya. TAHNIAH untuk semua.

Program ini diadakan berbentuk ceramah dan berkonsepkan santai yang diterajui oleh 2 orang panel jemputan iaitu Cik Nurzima Zaihan Pi’I (Pegawai Psikologi UTM) dan Encik Mohammad Rizashsyam Shohadi (Pegawai Psikologi UTM) dari Pusat Kaunseling UTM dengan masing-masing tajuk ceramahnya iaitu ‘Stress Management’ dan ‘Mengenal & Membangun Personaliti Pemimpin’.

“13% Penduduk Malaysia mengalami penyakit jiwa & 10,000 warga Johor Bahru sakit mental – schizophrenia@bipolar (Utusan Malaysia, 6 Ogos 2005)”

“400,227 pesakit mental menjalani rawatan di hospital kerajaan (2010), 15.6 % daripada tahun 2007; 346,196 pesakit.”

Lihatlah betapa bertambah dan meningkatnya masalah penyakit jiwa di kalangan penduduk Negara kita yang rata-ratanya berpunca daripada stress. Ini yang membuatkan LADS mengambil inisiatif untuk menanganinya dan mencegah awal daripada berlakunya stress yang melampau di kalangan mahasiswa hari ini.

“Keupayaan untuk menangani tekanan dianggap sebagai perkara penting dalam proses tekanan keseluruhannya. (Cox - 1993)”

Kerana di peringkat pembelajaran inilah yakni zaman mahasiswa inilah, pelbagai stress berlaku secara sedar dan tidak sedar. Ianya cukup memberi kesan terhadap diri kita, akademik dan pemikiran kita. Dan saya ingin berkongsikan mengenai sumber-sumber tekanan itu sendiri.

• Persekitaran - Bunyi, pencemaran, terperangkap di jalanraya, orang ramai, binatang, tempat kerja dan sebagainya.
• Fisiologikal – Sakit, kecederaan, perubahan hormone, kurang tidur, diet tidak seimbang.
• Kognitif – Perfectionism, negative self-talk, personality individu (type A, B & C) = kecenderungan kepada penyakit.
• Sumber social – kewangan, tuntutan kerja, peristiwa social, kematian orang yang disayangi.

Kepada mereka yang beragama Islam, anda semua bolehlah mengamalkan surah al-Insyirah (Alam Nasyrah) ayat 1 – 8 untuk menghilangkan tekanan dan bertawakkal kepada-Nya. Dan antara teknik penyelesaian masalah sekiranya kita mengalami tekanan atau stress ini adalah :

• Stop : Berhenti untuk kenalpasti masalah
• Options : Senaraikan semua penyelesaian
• Decide : Pilih senarai terbaik dan tulis perancangan
• Act : Bertindak

Untuk slot yang seterusnya pula iaitu ‘Mengenal & Membangun Personaliti Pemimpin’ , apa yang dapat saya kongsikan di sini adalah :

“Tuhan menciptakan manusia dengan kepandaian dan potensi yang berbeza-beza. Tiada istilah ‘BODOH’ dalam diri kita dan kita sendiri yang perlu mencari kelebihan kita itu.”

“Leadership is influence, nothing more, nothing less” – John C. Maxwell

Tiga (3) kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh seseorang pemimpin adalah :
• Kemahiran Konsepsual – Menganalisis, berfikir secara logic, kreatif dalam pengeluaran idea & masalah.
• Kemahiran Hubungan Kemanusiaan – Kemahiran berhubungan dengan orang lain serta boleh memahami perasaan dan sikap orang lain.
• Kemahiran Teknikal – Pengetahuan mengenai kaedah, prosedur dan teknik untuk menjalankan aktiviti khusus.

Kita semua adalah pemimpin. Pemimpin untuk diri kita sendiri, Pemimpin untuk isteri, Pemimpin untuk Keluarga dan sebagainya lagi. Dan memimpinlah melalui teladan dan bukannya memimpin secara ‘tin kosong’.

Perubahan yang kecil mendorong perubahan yang lebih besar. Insyaallah, setiap manusia boleh berubah menjadi lebih baik dari hari semalam. Insyaallah.

Akhir kata, saya amatlah berpuas hati dengan program seperti ini yang dapat saya katakan cukup memberi input dan kebaikan untuk diri saya dan peserta yang menghadiri program seperti ini. Dan sebelum itu, saya juga ingin kongsikan beberapa keping gambar yang diambil. Jom sama-sama tengok.
Credit to Mohd Farid Zulkipli untuk semua gambar ini.

Sekian, Wallahua’lam…

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: