Wednesday, March 14, 2012

Antara Tragedi Tragis Menimpa Kanak-Kanak di Malaysia...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Semakin ke arah kita mengejar pembangunan yang pesat dan mampun, tidak kurang juga isu yang melibatkan jenayah ke atas kanak-kanak juga semakin menjadi-jadi. Sehinggakan seakan tiada kesudahan. Di mana silapnya?

Pendapat saya, kesedaran terhadap isu ini harus dipertingkatkan agar setiap ahli masyarakat itu memainkan peranannya masing-masing. Jenayah atau perbuatan yang tidak berperikemanusiaan yang dilakukan ke atas kanak-kanak yang tidak berdosa ini lebih teruk dari binatang yang tiada akal fikiran.

Nafsu yang dilihat seakan tidak tertahan seperti binatang yang kelaparan ini seolah-olah menunjukkan bahawa akal fikiran yang diberi Allah Taala ini bukan digunakan untuk kebaikan masyarakat sekeliling tetapi digunakan pada kepala lutut.

“Bila manusia kembali ke zaman jahiliah, maka banyaklah pembunuhan dan perkara-perkara yang tidak berperikemanusiaan berlaku ke atas kanak-kanak dan wanita”.

Di sini saya ingin kongsikan beberapa Tragedi Tragis Menimpa Kanak-Kanak di Malaysia

21 OKTOBER 2000

Norshuhada Burak, 6 dibunuh selepas dipercayai diperkosa oleh seorang lelaki yang tinggal berjiran dengannya di Selayang Baru. Mayatnya dijumpai terlentang dan separuh bogel dalam tong air di loteng tingkat atas rumah tiga tingkat jenis bandaran (townhouse). Kemaluan Norshuhada koyak dan ada lebam di muka dan tangannya. Dia keluar dari rumah selepas makan malam untuk membeli keropok.

6 NOVEMBER 2002

Kanak-kanak berusia dua tahun, Siti Nurliyana Shamimi Rosdi diculik, dirogol dan dibunuh. Mayatnya dijumpai dalam keadaan bogel di tebing Sungai Kedah, kira-kira 500 meter dari rumahnya di Kampung Seberang Terus. Hasil bedah siasat mendapati ada kesan koyak pada kemaluan mangsa selain lebih 40 kesan luka pada badan. Mangsa juga mengalami pendarahan dalam otak dipercayai akibat dipukul dengan benda keras.

17 JANUARI 2004

Kanak-kanak berusia 10 tahun, Nurul Huda Abdul Ghani dirogol, diliwat sebelum dibunuh di pondok pengawal stesen pencawang Tenaga Nasional Berhad Kampung Pekajang, Gelang Patah, Johor. Mayatnya ditemui berbogel tersandar pada dinding tandas pondok pengawal dalam keadaan mencangkung. Dia hilang dalam perjalanan pulang dari kedai dengan basikal.

20 OGOS 2007

Nurin Jazlin Jazimin hilang selama 27 hari dan mayatnya ditemui dalam sebuah beg yang diletakkan di hadapan premis perniagaan di Petaling Jaya dan hasil bedah siasat mengesahkan kanak-kanak itu mati akibat didera secara seksual. Dia dilaporkan hilang setelah keluar bersendirian ke pasar malam berhampiran rumahnya di Seksyen 1 Wangsa Maju.

9 JANUARI 2008

Sharlinie Mohd Nashar, 5 hilang selepas bermain bersama kakaknya di padang permainan kira-kira 200 meter dari rumahnya di Taman Medan, Petaling Jaya. Sehingga kini masih belum ditemui.

9 MAC 2008

Asmawi Jalaludin, 11 hilang ketika pulang dari kafe siber di Lembah Pantai. Sehingga kini masih belum ditemui.

1 MAC 2012

Nurul Nadirah Abdullah, 5 atau lebih dikenali sebagai Dirang hilang ketika keluar membeli mee di kedai runcit Flat Seri Delima Jalan Suria Bandar Seri Alam, Johor dan mayatnya ditemui dibakar dalam sebuah lading.

8 MAC 2012

Wan Hazim Mohd Khadir, 7 dilaporkan hilang jam 6 petang. Dia dipercayai keluar dari rumahnya di Petaling Jaya. Bagaimanapun dijumpai warga emas di Lebuh Raya Shah Alam jam 1 pagi, Sabtu lalu.Sumber : Sinar Harian

*Sama-samalah kita berusaha untuk menangani masalah ini. Insyaallah… AL-FATIHAH untuk semua adik-adik ini. Semoga tenang di sana. AMIN... Insyaallah... =)

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: