Monday, October 4, 2010

Culture & Sport Competition 2010 (2)...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Bersukan dan Berbudaya merupakan satu amalan yang perlu diterapkan dalam diri kita selaku mahasiswa. Memang tidak dinafikan bahawa saya sendiri sejak kebelakangan ini semakin terabai dalam aspek ini tetapi sekurang-kurangnya saya dan barisan Majlis Perwakilan Mahasiswa UTM IC berani mengambil risiko dalam melaksanakan program berbentuk sukan dan kebudayaan ini.

Program yang dinamakan sebagai Universiti Teknologi Malaysia Culture and Sport Competition 2010 (CSC’10) yang diketuai oleh Mohamad Hazrai Bin Mohd Zahar, selaku Pengarah Program CSC’10 merangkap Exco Sukan dan Kebudayaan, Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM UTM IC) juga telah disempurnakan perasmiannya oleh Encik Mohd Sharil Bin Abdullah, Penolong Pendaftar Kanan, Pejabat Hal Ehwal Mahasiswa UTM IC.

Bertemakan, “Mahasiswa Pro-Aktif Melalui Sukan dan Kebudayaan” juga telah mempertandingkan 3 kategori utama dan 15 acara yang terdiri daripada Indoor Games, Outdoor Games dan Culture.Alhamdulillah, matlamat dan objektif yang kita terapkan dapat direalisasikan seperti membentuk mahasiswa yang mempunyai ketahanan diri yang kuat, semangat yang tinggi, seseorang yang pro-aktif dan menghargai seni dan budaya.

Persatuan yang menjuarai bagi CSC’10 adalah Persatuan Mahasiswa Pengurusan (SMART) dengan merangkul emas sebanyak 5 acara dan diikuti Persatuan Mahasiswa Pengurusan Harta Tanah (PEHARTA) dengan 4 emas dan Civil Engineering Orbit (CEO) dengan 3 emas. Tahniah diucapkan kepada yang berjaya dan cuba lagi tahun hadapan bagi persatuan yang tewas.

Pembaharuan yang dilakukan pada kali ini adalah apabila kita naikkan acara berbentuk kebudayaan yang dipertandingkan yang diuruskan oleh saya sendiri selaku Urusetia Kebudayaan CSC’10. TAHNIAH diucapkan kepada Persatuan Mahasiswa Pengurusan (SMART), Persatuan Mahasiswa Ukur Bahan (QS-BINA) dan Persatuan Mahasiswa Kejuruteraan Mekanikal (MESA) yang berani mengenengahkan ahlinya untuk terlibat dalam acara kebudayaan ini.

Walaupun pada mulanya mendapat penyertaan sebanyak 7 persatuan yang berkomitmen untuk menghantar penyertaan tetapi hanya 3 yang berjaya meneruskannya hingga ke malam penutupan. Manakala persatuan lain hanya sekadar menjadi penonton setia untuk memberi sokongan juga untuk kategori kebudayaan ini walaupun pada mulanya sekadar “HANGAT-HANGAT TAHI AYAM” untuk menghantar penyertaan bagi kategori kebudayaan.

Alhamdulillah dan sangat berterima kasih kepada Puan Raja Aida yang sentiasa memberi sokongan untuk kategori Kebudayaan ini dan juri jemputan iaitu Y.Berbahagia Datuk Mokhzani Bin Ismail, selaku Pengarah Muzik Orkestra RTM dan isteri. Dengan tiga persembahan yang berlainan seperti Pentomen dari QS-BINA, Sajak Berduet dari MESA dan Dikir Barat dari SMART tetapi menampakkan bahawa elemen kebudayaan itu masih kuat di hati mahasiswa.

Saya juga di sini ingin mengucapkan kepada beberapa persatuan yang menampakkan kesungguhan dan sokongan untuk menjayakan program ini seperti Persatuan Mahasiswa Aeronautik (AERO), Persatuan Mahasiswa Sains Komputer (COMSTAR) dan beberapa lagi persatuan yang bertindak sebagai tulang belakang membantu barisan MPM UTM IC dalam melaksanakan program seperti ini peringkat mahasiswa UTM IC.

Ada juga sedikit terkilan apabila ada segelintir mahasiswa tahun 1 dan tahun 2 mengadu kepada saya menyatakan bahawa mereka ini ingin menyertai beberapa permainan tetapi tidak diberitahu dan tidak dipilih oleh pihak presiden Persatuan Akademik masing-masing sedangkan perkara ini telah diberitahu seawal yang mungkin iaitu sebelum Cuti Raya Aidilfitri lagi. Oleh itu, saya amatlah berharap agar semua pihak perlu memuhasabah diri sendiri bagi melaksanakan tanggungjawab yang sepatutnya dilakukan dan bukan hanya sekadar “Melepaskan Batuk Di Tangga” atau “Cakap Tak Serupa Bikin”.

Saya di sini juga mewakili pihak Pengarah Program dan Barisan Majlis Perwakilan Mahasiswa UTM IC yang lain memohon maaf sekiranya ada kesilapan dan kesalahan yang timbul disebabkan kelekaan dari pihak pengurusan program. Kami jadikan kesilapan dan kesalahan yang berlaku ini sebagai sempadan untuk kami terus melakukan suatu program yang dianggap memenuhi semua kehendak mahasiswa.

Saya juga ingin mengucapkan berbanyak ucapan TERIMA KASIH kepada seluruh AJK yang terlibat dan memberi komitmen yang tinggi dalam melaksanakan program seperti ini dan bertindak membantu pihak MPM UTM IC bagi menggerakkan semangat kesukanan dan kebudayaan dalam diri mahasiswa di UTM IC. “Tanpa AJK, Bagaimana program seperti ini terlaksana?, Tanpa AJK, Program seperti ini tidak ke mana?”. TERIMA KASIH pada semua…

Akhir kata, saya berharap program seperti dalam memberi impak dalam pembangunan sahsiah diri dari terus leka dengan aktiviti yang tidak berfaedah yang lain. Dan semoga program seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang dan pada generasi mahasiswa akan datang. INSYAALLAH…

Sekian, Wallahua’lam…

“MAHASISWA PRO-AKTIF MELALUI SUKAN DAN KEBUDAYAAN”

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
Exco Majlis Perwakilan Mahasiswa
Universiti Teknologi Malaysia International Campus
wan_hazem90@yahoo.com

0 comments: