Saturday, December 17, 2011

Cekik : Hidangan Pascamoden Yang Memeranjatkan...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Minggu lepas, aku berpeluang menghabiskan masaku dengan sebuah novel yang baru diperolehi iaitu ‘CEKIK’ karya Saudara Ridhwan Saidi keluaran FIXI. Buku cetakan kedua yang diperolehi terus-menerus dari FIXI sendiri.


Novel yang berlatarkan Malaysia di era tahun 2020 ini cukup sinis dan menarik. Permainan isu yang dibangkitkan dalam novel ini cukup membimbangkan saya kerana plot dan penceritaan yang dipaparkan seolah-olah sedang berlaku di depan mata saya. Benar !

Gaya penulisan yang bersahaja dengan bahasa pasar membuatkan ianya lagi menampakkan lebih dekat dengan alam realiti kita hari ini. Banyak pengajaran yang boleh diambil dalam novel ini antaranya mengenai keterlanjuran seorang ibu dengan anak ‘luar nikahnya’ dan sebagainya lagi.

Apa yang saya ketahui mengenai novel ini adalah novel ini merupakan antara dua novel keluaran FIXI yang sudah diulang cetak setelah ‘panas’ di pasaran.

Setelah dibaca, apa yang boleh saya berikan adalah 4 bintang untuk novel ini. 1 Bintang lagi saya simpan adalah disebabkan pengakhirannya yang saya rasa kurang menjadi dan kurang saya faham sebenarnya.

Apa-apa pun, saya masih menanti keluaran novel seterusnya oleh Saudara Ridhwan Saidi yang baru saya kenali beliau tadi. Apa-apa ‘TAHNIAH’ untuk penghasilan novel seperti ini yang menampakkan lebih realistik.

Sebelum itu, saya ingin kongsikan sinopsis novel ‘CEKIK’ ini. Jom ikuti bersama,

Tahun 2020, di Bandar. Warith, pemuda berusia 16 tahun, menerima berita pembunuhan bapanya di Kampung melalui telefon. Imbas kembali Warith sewaktu kecil menonton video porno milik bapanya.

Warith kini bersekedudukan dengan teman wanitanya Suria, yang berusia 32 tahun. Dari jendela apartment mereka, Menara Warisan Merdeka kelihatan agam.

Warith pulang ke Kampung dengan Suria. Di kawasan perkuburan, mereka didatangi Detektif Anthony, yang pernah mengenali Suria sewaktu bersama-sama gila-gila remaja. Mereka kemudian ke tempat pembunuhan, di mana beberapa rahsia lain akan terbongkar.

CEKIK ialah hidangan pascamoden yang memeranjatkan. Ia mengajak kita merasai apa itu nafsu, apa itu kota, apa itu Maggi, McDonalds, khutbah, tudung dan juga liwat.

Sekian, Wallahua’lam…

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: