Saturday, December 24, 2011

234,674 Anak Tidak Sah Taraf Sejak 2006...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Sedih seribu kali sedih, apabila melihat kepada jumlah sijil kelahiran yang dikeluarkan yang statusnya adalah anak tidak sah taraf. Apa nak jadi semua ini? Jom ikuti berita mengenai perkara ini…

KUALA LUMPUR: Sebanyak 234,674 sijil kelahiran yang dikeluarkan dari 2006 hingga tahun lalu tidak mencatatkan nama bapa yang bermaksud anak tidak sah taraf.

Statistik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) itu menunjukkan secara purata, 3,911 kes anak tidak sah taraf direkodkan setiap bulan atau hampir 130 kes dicatat setiap hari.

Ketua Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Datuk Aminah Abdul Rahman berkata, perkara itu berlaku akibat kegagalan institusi keluarga yang dipandang remeh sesetengah pihak.

“Dalam menangani isu ini, RM3.2 juta dana diagihkan kepada 38 agensi bukan kerajaan (NGO) seluruh negara bagi program Keselamatan Keluarga Tanggungjawab Kita (Sekata) untuk membendung jenayah membabitkan keluarga yang dilaksanakan mulai Januari hingga Jun tahun depan.

“Pada tahun ini saja, 145 NGO dilantik untuk menangani isu ini di seluruh negara dan 95 daripadanya mendapat dana bagi mengatasi jenayah daripada akar umbi,” katanya di majlis penyerahan cek bantuan kewangan sekata, semalam.

Beliau berkata, program pencegahan jenayah berkaitan seksual dan keganasan rumah tangga secara menyeluruh dapat dicapai menerusi dana ini yang menyentuh mengenai pendekatan secara komuniti serta pengukuhan sistem sokongan sosial termasuk menyentuh aspek ekonomi keluarga.

Aminah berkata, NGO terbabit dipilih berdasarkan tahap kekerapan jenayah yang berlaku di lokasi tertentu dan pemantauan berterusan dilakukan supaya tahap jenayah berkaitan keluarga dapat diatasi.

Sumber : My Metro
Link
*Tepuk dada Tanya iman anda !

Sekian, Wallahua’lam…

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: