Wednesday, September 15, 2010

Himpunan Aidilfitri Mahasiswa Negeri Kedah...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam Aidilfitri…

Pada 12 September 2010 (Ahad) bersamaan Hari Raya Ketiga yang lalu, saya bersama beberapa rakan dari Sek.Ren.Islam Alor Star (SRIAS), Maahad Mahmud Alor Star (MMAS) dan Universiti Teknologi Malaysia International Campus Kuala Lumpur (UTM IC) telah menghadiri Himpunan Aidilfitri Belia Negeri bersama Menteri Besar Negeri Kedah Darul Aman iaitu YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak di Dewan Sri Mentaloon, Kediaman Rasmi Menteri Besar.

Himpunan Aidilfitri Belia Negeri ini telah menemukan ramai rakan saya kembali dari Sek.Ren.Islam Alor Star dan Maahad Mahmud Alor Star. Dengan bertemakan “Mahasiswa Bersama Mencorak Kedah Sejahtera”, dianggap satu pengiktirafan yang diberikan kepada mahasiswa dalam bersama membangunkan Negeri Kedah ini.

Program anjuran Persatuan Mahasiswa Darul Aman (Persada) dengan Kerjasama Exco Belia dan Sukan Negeri Kedah ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari Mahasiswa seluruh IPTA Malaysia dan Belia Negeri Kedah. Melalui majlis ini satu hubung jalin yang baik dapat ditonjolkan dalam mempamerkan nilai positif serta sokongan yang baik dari Pihak Kerajaan Negeri dengan mahasiswa Kedah dalam pelbagai sudut.

Dari pandangan kasar dapat dilihat bahawa mahasiswa juga sentiasa memberi sokongan yang padu kepada pihak kerajaan negeri dalam mengembleng tenaga untuk membantu pihak Kerajaan Negeri. Majlis seumpama ini wajar dianjurkan dalam peranan pihak Kerajaan Negeri mendekati mahasiswa untuk perhubungan jangka masa panjang dan mengkoreksikan pandangan negatif mahasiswa mengenai Kerajaan Negeri.

Alhamdulillah, perjalanan majlis tersebut berjalan dengan lancar. Klimaksnya, ketika mana YAB Menteri Besar telah memberi amanat dan memberitahu mengenai perancangan Kerajaan Negeri dalam mempertingkatkan system pendidikan ke satu tahap yang lebih tinggi iaitu bagi pembinaan Insaniah Kampus Induk di Kuala Ketil dan sebagainya lagi.

Diharapkan agar majlis seperti diteruskan pada masa akan datang. Insyaallah...Wallahua’lam..Di depan pintu masuk Dewan Sri Mentaloon...

Saya di hadapan pentas...

YAB MB bersalaman dengan mahasiswa...

Wow...sangat ramai...Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
Exco Majlis Perwakilan Mahasiswa
Universiti Teknologi Malaysia International Campus
wan_hazem90@yahoo.com

0 comments: