Wednesday, September 22, 2010

Tanda-Tanda Kiamat Kecil (2)...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit bacaan saya iaitu berkaitan dengan Tanda-Tanda Kiamat iaitu tanda-tanda yang akan muncul pada zaman kita dan kebanyakan peristiwanya kita alami. Tapi saya akan berkongsi hanya satu-persatu tidak sekali gus…he3… Harap korang semua dapat ikutinya, Insyaallah…

MENGHIASI MASJID DAN BERBANGGA-BANGGA DENGANNYA

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Sesungguhnya di antara tanda-tanda kiamat ialah berbangga-bangganya manusia dengan bangunan masjid.”

Ibnu Abbas R.A berkata dalam memberi pandangan dan penegasan terhadap hadis ini, “mereka benar-benar menghiasinya seperti orang-orang Yahudi dan Nasrani menghiasi tempat-tempat ibadah dan gereja-gereja mereka.”

Pada hari ini, jika diperhatikan dari segenap tempat sama ada melalui kemudahan komunikasi dan media massa yang semakin pesat, kita pasti akan dapat menyaksikan sikap berbangga, memperindah secara keterlaluan dan berlebih-lebihan dalam pembangunan masjid. Sebenarnya, orang ramai telah membaca dan tahu tentang hadis ini. Selain itu, mereka juga mengetahui menghias masjid-masjid secara berlebihan merupakan salah satu dari tanda kiamat. Namun, mereka tetap menghiasinya, seakan-akan mereka diarah untuk melakukan tindakan itu secara paksa sebagai satu bentuk kebenaran terhadap hadis RasulullahS.A.W.

Dalam kitab Shahihul Jami Ash-Shaghir Wa Ziyadatahu karya Imam Suyuthi, terdapat hadis yang merujuk kepada perbuatan ini. Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :

“Jika kalian telah memperindah masjid-masjid kalian serta menghiasi mushaf-mushaf kalian, maka hancurlah bagi kalian.”

Hal itu kerana Allah Taala melihat hati dan keimanan para pemakmur masjid. Allah Taal menginginkan agar hamba-Nya berhias serta memperindah diri dengan keimanan dan ketakwaan kerana inilah perkara yang paling utama.

Oleh itu perihal mengenai menghias dan memperindah masjid dengan berbagai bentuk, akhirnya akan hancur dan musnah pada hari kiamat kelak. Akan tetapi yang tinggal di sisi Allah Taala hanyalah hati dan keimanan terhadap-Nya. Namun begitu, hal ini adalah ketentuan Allah menentukan bahawa tanda-tanda kiamat ialah menghiasi masjid (iaitu secara berlebihan).

Sekian…Wallahua’lam…

Sumber : Kiamat Sudah Dekat : Tanda-tanda Kiamat Kecil (Syaikh Mahir Ahmad Ash-Shufi)

1 comments:

eddy syrol said...

sama2 kita beringat (~_~)

jom singgah
ady budika BW blog tett tett