Monday, July 2, 2012

Lawatan Akademik ke Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Pada 26 Jun 2012 yang lalu, saya telah pergi Lawatan Akademik ke Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang  yang bertempat di Bandar Kuantan. Sebelum itu, saya ingin ucapkan berbanyak ‘TERIMA KASIH’ kepada YB Puan Fuziah Salleh selaku Ahli Parlimen Kuantan yang mengalu-alukan kedatangan kitorang melalui twitter beliau. Terima Kasih saya ucapkan. 

Berbalik kepada lawatan ke Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang ini, banyak pengetahuan tambahan dan perkongsian yang saya dapat melalui perkongsian cerita oleh Encik Mohamad Zaid selaku wakil dari pihak Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang

Sajarah penubuhan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang ini adalah sejak 27 Disember 1965 iaitu sejak 47 tahun yang lalu dibawah Enakmen Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang Bil. 12/65. Melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang ini, apa yang saya dapat adalah mengenai peranan dan aktiviti utama Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang, ianya terbahagi kepada 5 peranannya yang utama iaitu : 

• Pembangunan Industri 
 Membangunkan Kawasan Perindustrian 
 One Stop Agency 
 Pembangunan IKS 
 Pembangunan MPPB 
• Pembangunan Hartanah 
 Pembangunan Bercampur 
 Perumahan 
 Perniagaan 
 Projek Usahawan 
• Pembangunan Pusat Pertumbuhan Baru 
• Pelaburan 
 Perlombongan 
 Pelaburan Anak Syarikat 
 Perladangan 
• Pembangunan Usahawan Bumiputera 
 Pusat Bimbingan Usahawan Bumiputera Negeri 
 Latihan Keusahawanan 
 Pusat Pengembangan Tenun Pahang Diraja Kampung Soi 

Selain itu, diperkatakan juga mengenai kaedah perolehan tanah kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang iaitu melalui Pemberimilikan Tanah Kerajaan, Pengambilan Balik Tanah Milik, Pembebasan Rezab Hutan, Lesen Cari Gali dan Lesen Melombong serta Lesen Pendudukan Sementara. 

Dikongsikan juga berkenaan perlaksanaan negeri yang dibuat secara berperingkat bermula peringkat mengenal pasti, peringkat perancangan, peringkat kelulusan, peringkat costing, peringkat pembiayaan, peringkat tender, peringkat pembinaan, peringkat pemasaran dan peringkat penyerahan. 

Seterusnya, saya juga turut bertuah apabila Berjaya menjawab soalan kuiz yang diberikan dan mendapat hadiah saguhati dari Pihak Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang itu sendiri. Akhir kata, perkongsian dan lawatan ini memberi banyak pengetahuan buat diri saya. 

Sekian, Wallahua’lam… 

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH 
wan_hazem19@yahoo.com

1 comments:

sweet_apple said...

now i noe! :)
TQ