Wednesday, September 7, 2011

Samudera Kehidupan...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Membuat keputusan merupakan suatu yang sangat sukar untuk kita tetapkan. Kejayaan dan Kegagalan merupakan dua perkataan yang sangat berkait rapat dalam membuat sesuatu keputusan ini. Sekali kita tersalah membuat keputusan, kegagalan yang akan mengiringi kita untuk suatu ketika.

Serabut, dilema, pening dan sebagainya lagi antara sampingan yang akan kita perolehi sebelum kita membuat sesuatu keputusan. Dengan keputusan itu juga, dapat memberikan kita kejayaan dan kegembiraan jika keputusan yang dibuat itu cukup memberi kepuasan kepada diri kita.

Situasi ini dapat saya gambarkan seperti sebuah Bahtera yang berdepan dengan samudera. Ombak kuat yang disekeliling kita sentiasa berada di mana-mana sahaja. Ombak itu dapat yang umpamakan seperti rakan-rakan kerana rakan-rakan juga antara penyumbang untuk kita membuat keputusan.

Sekiranya kita membuat sesuatu masalah, siapakah yang akan bersama dengan kita untuk mendengar permasalahan kita? Rakan yang paling dipercayai sahaja tempat untuk kita meluahkan sesuatu. Itulah yang dapat saya katakana bahawa peranan rakan juga cukup besar.

Emosi manusia sentiasa terumbang-ambing sekiranya kita sedang berhadapan dengan sesuatu permasalahan. Oleh itu, ambillah wuduk dan minumlah air untuk kita tenangkan diri kita untuk seketika waktu, agar keputusan yang dibuat itu cukup memberi kekuatan dan semangat untuk kita.

Hari ini juga, saya ingin kongsikan satu lirik lagu iaitu Samudera yang dipopularkan oleh Nora untuk kita sama-sama menghayati bait-bait lirik yang cukup memberikan kita satu gambaran mudah untuk kita meneruskan perjuangan kita. Insyaallah…

SAMUDERA – Nora

Nyanyikan ku gemuruh di irama
Melewati hamparan hati
Ku menanti sejuta suara
Yang memanggilku serikandi

Di pasak maya pada
Akan aku gegarkan
Embu azimat nan sakti
Dan bercurah awanan
Akan aku luruhkan
Menitis emas menghujan

Ku serakkan tautan kiambang
Sebelum ku jejaki gelombang

Jika tak ku temu kekuatan
Ku ratib semangat kebangkitan
Lautan bergelora
Tidak gentar ku rempuhi

Pelayaranku, biar tenggelam tak melara
Perjuanganku, sinarnya membelah samudera
Sinarnya membelah samudera

Cahaya lantera yang ku bawa
Mengharungi perjalananku
Lindungi dari badai prahara
Tetap bertahan sanubari

Ku serakkan tautan kiambang
Sebelum ku jejaki gelombang

Jika tak ku temu kekuatan
Ku rabit semangat kebangkitan
Lautan bergelora
Tidak gentar ku rempuhi

Pelayaranku, biar tenggelam tak melara
Perjuanganku, sinarnya membelah samudera
Perjuanganku, sinarnya membelah samuderaP/s : Keputusan yang dibuat perlulah kita sendiri yang yakin terhadap keputusan itu. Jika ada yakin, Insyaallah..mana-mana keputusan yang dibuat akan sentiasa disukai anda. Insyaallah…


Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

1 comments:

hafrawiey ozakawa said...

wahhh..good in composing..like ur entry...

http://hafrawiegeek.blogspot.com/