Wednesday, August 31, 2011

MERDEKA, Anak Muda Sayang Malaysia...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Kemerdekaan merupakan satu kebebasan bagi sesebuah negara dari belenggu penjajah durjana. Kemerdekaan juga boleh diertikan sebagai pelepasan sesebuah negara dari terikat dengan mana-mana pihak. Kemerdekaan juga dirasai di negara kita yang bernama Malaysia.

Pelbagai lagi maksud yang boleh difokuskan sebagai membawa erti kemerdekaan untuk semua. Begitu juga dengan saya, banyak yang boleh diperkatakan oleh saya berkenaan dengan kemerdekaan kita yang ke-54 ini. Bagi saya sejujurnya, kemerdekaan yang sebenar-benarnya belum dapat digambarkan sepenuhnya di negara kita yang bernama Malaysia.

Ya, kita memang MERDEKA dari segi fizikalnya TETAPI adakah seluruh belia remaja kita MERDEKA? Pemikiran, sikap, akhlak dan adab anak bangsa kita hari ini MERDEKA? Saya sebenarnya suka mengaitkan antara MERDEKA dengan ANAK MUDA KITA kerana kita perlu sedar dengan hal semasa yang berlaku di Malaysia pada hari ini.

Kita dipaparkan dengan pelbagai skandal yang membabitkan rasuah, seks, pembunuhan, fitnah dan sebagainya lagi di pelbagai sumber media. Tetapi adakah ini yang kita hendak banggakan pada hari ini? Cuma saya dapat lihat perpaduan antara kaum yang menampakkan kita bahawa kita Merdeka !

Alif Ba Ta yang diperjuangkan dahulu, tulisan jawi yang diketengahkan dahulu kini semakin hilang dek agungkan bahasa luar. Sayangkan, apabila mengenangkan kembali semuanya ini. Tetapi inilah yang perlu kita peringati semula agar kita dapat terus meMerdekakan Malaysia di tanah air kita ini…“ANAK MUDA SAYANG MALAYSIA”

Itulah ungkapan yang dilaungkan oleh segelintir anak muda yang ‘alert’ inginkan perubahan untuk masa depan Negara kita. Saya agak setuju dengan laungan ini kerana ianya melambangkan semangat anak muda yang semakin kuat untuk bersatu.

Melihat kepada perjuangan tokoh-tokoh wirawan Negara seperti Tok Kenali, Tok Janggut dan sebagainya lagi bertungkus-lumus menumpaskan penjajah dan pihak lawan semata-mata demi sayangnya mereka kepada tanah air dan anak bangsa kita. Tetapi hari ini, sedikit demi sedikit pemikiran anak bangsa kita diracuni dengan pelbagai jenis bentuk hiburan yang melalaikan.

Apa-apa pun, saya mengambil kesempatan ini dengan mengucapkan ‘SELAMAT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA KE-54’ kepada seluruh Rakyat Malaysia… MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !

Akhir kata, semoga anda semua menjadikan KEMERDEKAAN ini sebagai langkah untuk terus mengejar cita-cita anda dan bukannya untuk berhibur sehingga terjerumus ke lembah maksiat yang sering kali menjadi kebimbangan para ibu ayah anda semua.

Sekian, Wallahua’lam…


Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: