Friday, August 12, 2011

9 Jenis Anak Syaitan...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…Waktu bersahur ni, sesuai untuk saya berkongsi sedikit maklumat mengenai ‘9 Jenis Anak Syaitan’ untuk semua pembaca blog saya sebagai peringatan buat kita semua. Perkongsian ini sebagai tanggungjawab kita untuk sama-sama mengetahuinya. =)

9 JENIS ANAK SYAITAN

1. ZALITUUN
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. WATHIIN
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A’AWAN
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama’.

4. HAFFAF
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (contoh : disko, kelab malam dan tempat yang ada minuman keras).

5. MURRAH
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour.

6. MASUUD
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gossip, umpatan dan apa sahaja penyakit yang mula dari kata-kata mulut.

7. DAASIM
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. WALAHAAN
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwudhuk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yang lain.

9. LAKHUUS
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

p/s : Berdoalah selalu agar kita terhindar dari aktiviti-aktiviti yang disukai oleh anak-anak syaitan ini. Insyaallah…

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com


4 comments:

Cik Domo said...

nice entry bro :)

yaya | mohd said...

time ksih share :) :)

Ekin oh Aren said...

thankz for the info :)

BiQa HatmiN said...

macam2 syaitan ada disekeliling kita.. gud info..