Tuesday, January 15, 2013

LISTEN : Hormati Suara Pelajar...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Memetik kata-kata Yang Berbahagia, Professor Diraja Ungku A.Aziz (1973) di dalam buku Mahasiswa Menggugat , iaitu : 
“Belajar sambil mencabar, Pengetahuan tidak terjuntai seperti pisang, Bangsamu tidak termaju tanpa pemimpin Berpengalaman (mencabar) dan terpelajar”

Kita digembarkan hari ini dengan istilah ‘Listen, Listen, Listen’ yang cukup memberi kesan kepada semua pihak setelah tersebarnya sebuah video yang memaparkan perjalanan sebuah forum yang bertajuk ‘Seiringkah Mahasiswa dan Politik’ yang diadakan di Universiti Utara Malaysia. Forum yang melibatkan suasana agak tegang di antara panelnya iaitu Sharifah Zohra Jabeen dengan seorang mahasiswi UUM sendiri iaitu Saudari Bawani. 

Melihat kepada perjalanan video yang dipaparkan, ia memperlihatkan bagaimana seorang mahasiswi UUM cuba memberi penghujahan beliau terhadap isu yang cuba beliau bangkitkan dan sampaikan tetapi sedikit keterlaluan apabila panelnya yang juga merupakan seorang Presiden Suara Wanita 1 Malaysia (SW1M) bertindak merampas mikrofon dan menyuruh beliau ‘LISTEN’ serta membangkitkan mengenai ‘RESPECT’. Di manakah tahap ‘Keprofesionalan’ yang ditonjolkan oleh beliau? 

Secara peribadinya, saya sedikit kecewa dengan tindakan yang dilakukan sedemikian ke atas mahasiswi tersebut. Dan sedikit sebanyak memberi tempias kepada seluruh mahasiswa/I di Malaysia termasuk saya sendiri apabila diperlakukan sedemikian. Suara mahasiswa/i perlu diberi perhatian apabila melibatkan isu-isu mengenai pembaharuan pendidikan dan pembangunan Negara. 

Adat dalam berkongsi ilmu adalah hormat-menghormati pendapat antara satu sama lain yang perlu diperkukuhkan dalam memastikan setiap pihak dapat berfikir secara realistik dan bukannya diperbodohkan sedemikian. Saya tidak mahu mengulas mengenai video tersebut tetapi saya ingin berkongsi mengenai ‘Hormati Suara Pelajar’. 

Peredaran masa hari ini memperlihatkan bagaimana anak muda, mahasiswa/i dan belia remaja perlu bersama-sama dalam memperbincangkan mengenai sesuatu perkara termasuk hal ehwal yang melibatkan golongan ini. Jika kita tidak membenarkan mereka untuk ikut serta dan mendengar mereka, bagaimanakah kita nak mengharapkan golongan ini bagi membantu dalam merealisasikan harapan Negara di masa hadapan. 

Apa-apa pun, jadikannya sebagai pengajaran dan teladan. Buang yang keruh, ambil yang jernih ! Insyaallah, kita tidak mampu untuk mengubah diri orang lain tetapi diri kita sendiri perlulah mengubah untuk memastikan kita semua dapat bergandingan dalam memastikan kehidupan kita di Negara ini terus aman dan memberi pengiktirafan kepada Suara Pelajar, Suara Anak Muda. Insyaallah. 

Bak kata saudara Nor Mohd Afif (YDP MPM UTM)
“Harapan saya,setelah seharian saya mengikuti perkembangan isu ini, saya mohon kepada mana-mana pihak yang tidak mendapat gambaran jelas tentang hal ini supaya tidak membesar-besarkan cerita dengan pelbagai tokok tambah.” 

Sekian, Wallahua’lam… 


WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH 
Setiausaha Kerja 
Majlis Perwakilan Mahasiswa 
Universiti Teknologi Malaysia 
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: