Wednesday, January 2, 2013

Pasangan Khalwat Larikan Kenderaan JAIP...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

ALHAMDULILLAH..baru lepas paper pertama untuk final exam kali ni. Walaupun agak sukar di situ tetapi dah berikan yang terbaik ketika menjawabnya tadi. Habis sahaja paper tadi terus saya melayari sinar harian online untuk melihat isu-isu dan berita-berita terkini dan saya tertarik untuk berkongsikan mengenai ‘Pasangan Khalwat Larikan Kenderaan JAIP’. Jom ikuti bersama… 

KUANTAN - Seorang remaja yang ditahan bersama pasangannya berhubung tuduhan berkhalwat bertindak nekad melarikan kenderaan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) dalam cubaan meloloskan diri daripada dikenakan tindakan awal pagi tadi. 

Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 pagi itu, remaja terbabit bersama pasangannya dan dua individu yang turut ditahan atas kesalahan sama dipercayai berada dalam kenderaan sementara dibawa ke pejabat Jaip untuk siasatan lanjut. 

Bagaimanapun remaja berusia 18 tahun itu bertindak menolak pemandu kenderaan jenis Mitsubishi Pajero sehingga terjatuh sebelum memecut kenderaan menghala ke Indera Mahkota dari di Jalan Wong Ah Jang. 

Pegawai penguat kuasa Jaip berjaya mengejar kenderaan terbabit di satu kawasan di Indera Mahkota dan menahan satu pasangan dalam kenderaan itu. 

Satu pasangan lagi termasuk lelaki yang melarikan kenderaan tersebut berjaya meloloskan diri. 

Bagaimanapun mereka menyerah diri di pejabat Jaip. 

Sehubungan itu, satu laporan polis dibuat di Balai Polis Kuantan berhubung kejadian. 

Dalam Operasi Cegah Maksiat sempena Tahun Baru 2013 itu, sebanyak 13 pasangan ditahan kerana disyaki berdua-duaan dalam bilik hotel bajet sekitar bandar Kuantan. 

Semua yang ditahan berusia antara 18 hingga 30 tahun dibawa ke pejabat Jaip untuk disoal siasat mengikut Seksyen 145 (2) Enakmen Pentadbiran Keluarga Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1984. 

Sumber : Sinar Harian 

*Sedih melihat Tahun Baru 2013 dicemari dengan ketidaksopanan dan perilaku belia remaja Melayu-Islam. Tapi saya tertarik dengan apa yang dibuat oleh Raudhatus Sakinah iaitu Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati yang lebih ke arah mengelakkan aktiviti penzinaan. Anda Bijak Jauhi Zina! 

Sekian, Wallahua’lam… 

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH 
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: