Wednesday, January 4, 2012

Tiket Bas Habis Alasan Khalwat - Penuntut IPT

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

AMPANG - Tindakan seorang penuntut institut pengajian tinggi (IPT) menyewa sebuah bilik hotel murah untuk memadu asmara dengan teman lelakinya membawa padah apabila bilik penginapan mereka diserbu anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan
Pegawai Masjid Al-Azim, Pandan Indah, awal pagi semalam.

Pegawai Masjid Al-Azim, Ahmad Nawi Osman berkata, gadis dari Kulai, Johor itu menyewa bilik hotel berkenaan untuk bertemu teman lelakinya.

“Gadis berkenaan memberi alasan kehabisan tiket bas ekspres untuk pulang ke IPT di Pahang, lalu menyewa bilik hotel itu,” katanya.

Ahmad Nawi berkata, pihaknya mendapati gadis berusia 21 tahun itu hanya membalut tubuhnya dengan tuala, manakala pasangannya yang berusia 33 tahun itu memakai seluar pendek tanpa baju.

“Gadis itu mengenali pasangannya enam bulan lalu melalui laman sosial. Lelaki berkenaan bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta,” katanya.

Beliau berkata, turut ditahan kerana berkhalwat adalah sepasang kekasih warga Indonesia. Wanita yang berusia 37 tahun itu bekerja sebagai pembantu rumah, manakala pasangan¬nya berusia 33 tahun, seorang kontraktor.

“Wanita berkenaan telah berkahwin dan mempunyai seorang anak berusia sembilan tahun yang tinggal bersama suaminya di Indonesia, manakala pasangannya itu masih bujang,” katanya.

Operasi dijalankan mengikut Seksyen 29, Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995. Jika sabit kesalahan, boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-dua sekali,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Ini satu lagi berita yang agak mengejutkan saya. Sayang seribu kali sayang ! Sekali lagi kita menyaksikan berita mengenai seorang anak gadis (mahasiswi IPT) yang meletakkan maruah Linkdirinya ke tepi semata-mata ingin memuaskan nafsunya bersama dengan pasangannya.

Kenapa isu sebegini tidak dipandang oleh masyarakat hari ini? Ianya melibatkan maruah diri, maruah keluarga, maruah bangsa serta maruah agama? Di manakah ‘panglima-panglima’ yang ingin mempertahankannya?

Wallahua’lam ! Apa-apa pun saya sendiri sentiasa mendoakan agar generasi hari ini sedar dengan apa yang mereka lakukan. Kerana masih belum terlambat untuk kembali ke pangkal jalan. Tolonglah ingat ibu ayah anda sebelum anda melakukan sesuatu tindakan ! Huhuhu…

Sekian, Wallahua’lam…

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: