Wednesday, November 23, 2011

Hilang Dua Hari, Hilang Dara...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

KAJANG: Kehilangan seorang remaja perempuan selama dua hari terjawab apabila dia bersama teman lelakinya terserempak dengan abang kandungnya ketika sedang bersarapan di sebuah restoran di Batu 9, Cheras, di sini, kira-kira jam 9 pagi kelmarin.

Lebih mengejutkan, adiknya yang berusia 15 tahun mengaku dia dirogol teman lelakinya itu di rumah sewa lelaki berkenaan di Bukit Belimbing, di sini, sejak melarikan diri Sabtu lalu.

Berang dengan pengakuan itu, abang mangsa kemudian membawa adiknya itu membuat laporan di Balai Polis Batu 9, Cheras sebelum teman lelakinya berusia 20 tahun ditahan polis.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab berkata, sebelum ditemui, mangsa dilaporkan melarikan diri dari rumah keluarganya dan usaha mengesannya dilakukan keluarganya.

Mangsa dikatakan terpedaya dengan ayat manis teman lelakinya yang mengajak bermalam di rumahnya dan meminta mangsa agar tidak bimbang.

“Termakan dengan pujuk rayu suspek, mangsa akhirnya bersetuju bermalam di rumah suspek tanpa memaklumkan kepada keluarganya.

“Melihat mangsa memasuki ‘jerat’, suspek kemudian mengambil kesempatan merogol mangsa sebanyak dua kali sepanjang mangsa berada di rumah sewanya,” katanya.

Beliau berkata, selepas merogol mangsa, suspek merayu kepada mangsa agar perbuatan terkutuknya itu tidak dimaklumkan kepada sesiapa terutama kepada keluarga mangsa kerana bimbang akan ditahan polis.

Bagaimanapun, usaha suspek menyembunyikan perbuatan kejinya itu tidak kesampaian apabila dia ditahan selepas abang mangsa memaksa mangsa untuk menceritakan kejadian sebenar sepanjang dia melarikan diri.

“Mangsa akhirnya akur dan mengaku dirogol suspek sebelum mangsa membuat laporan polis.

“Suspek kini ditahan reman selama empat hari kerana kesalahan merogol gadis bawah umur dan kini di tempatkan di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang untuk siasatan lanjut,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol dan sabit kesalahan akan dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

Sumber : Metro Online

Melihat kepada situasi di atas, dapat saya katakan bahawa remaja hari ini cukup mudah untuk diperdaya, cukup mudah dimakan dengan pujuk rayu. Sedih… Pilu… dan pelbagai perasaan bercampur-baur apabila melihat satu-persatu remaja Islam diperdaya secara rakus.

Allah berfirman:

“Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal shalih dan nasihat-menasihati supaya menaati kebenaran dan nasihat-menasihati supaya menetapi kesabaran.”
(QS. Al-‘Ashr: 1-3)

Kita semua haruslah saling nasihat-menasihati antara satu sama lain. Perkara seperti ini bagaikan tiada kesudahan sekiranya semua pihak hanya endah tak endah sahaja dengan perkara-perkara yang melibatkan belia remaja Islam ini.

Pesanan buat kaum hawa :
Percayalah… Sekiranya seseorang lelaki itu benar-benar ingin memperisterikanmu, dia takkan sentuhmu sesuka hati kerana dia tahu bahawa kesucian dirimu itu melambangkan kesetiaan dan kejujuran yang amat diinginkan oleh sang lelaki sepertinya. Percayalah… Cinta dan Kasih –Sayang itu bukannya seperti berpelukan atau menggadaikan maruahmu dan kewanitaanmu, tetapi cinta dan kasih sayang itu akan lahir dengan hati yang berpaksikan Cinta Kepada Allah…

Pesanan buat Kaum Adam :
Percayalah… Sekiranya kamu mempergunakan wanita-wanita diluarsana sesuka hati dan sekadar ingin melempiaskan nafsumu itu, ingatlah ‘ALLAH MAHA ADIL’…perbuatan itu sendiri akan memakan dirimu sendiri… Kamu mesti ingat, kamu ada Ibu, kamu ada Kakak dan kamu ada Adik Perempuan… Jangan selepas mereka-mereka ini menjadi mangsa sepertimana engkau menjadi pemangsa, engkau Baru Menyesal !

Sekian, Wallahua’lam…

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

1 comments:

nuRuL haNis said...

Suka pesanan itu...remaja kini harus ambil iktibar apa yang berlaku di sekeliling kita...