Saturday, November 2, 2013

Istimewanya Wanita...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Kembali kita bertemu dalam blog yang tak seberapa ini bersama saya. Insyaallah, tinggal beberapa hari saja lagi saya akan ke Seoul, South Korea sebagai Pengarah Program bagi ‘Global Outreach Program To Seoul, South Korea’, Insyaallah… Dengan tugasan akademik yang semakin bertambah dari semasa ke semasa. 

Pagi ini saya nak kongsikan satu bahan bacaan yang menarik mengenai ‘Istimewanya Wanita’. Jom saya kongsikan beberapa amalan yang dapat dijadikan sebagai renungan bersama : 

1. Doa wanita lebih maqbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab Baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”. 

2. Wanita yang solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. 

3. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuannya darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya. 

4. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua orang anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ehsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggungjawab maka baginya adalah syurga. 

5. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan meredhainya (serta menjaga sembahyang dan puasanya). 

6. Jika wanita melayan suaminya tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. 

7. Thabit Al Balnani berkata, seorang wanita dari Bani Israel yang buta sebelah matanya sangat baik khidmatnya kepada suaminya. Apabila ia menghidangkan makanan di hadapan suaminya, dipegangnya pelita sehingga suaminya selesai makan. Pada suatu malam pelitanya kehabisan sumbu maka diambik rambutnya dan dijadikan sumbu pelita, pada keesokannya mata yang buta telah celik. 

8. Aishah berkata, aku bertanya kepada Rasulullah SAW siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? , jawab Baginda : “Suaminya” , siapa pula berhak terhadap lelaki?, jawab Rasulullah SAW, “Ibunya”. 

9. Sabda Nabi SAW : “Ya Fatimah barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya dan memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum akan dia dari sungai-sungai syurga serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas titian sirat. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita (isteri) yang solehah”. 

Sumber : Majalah Berita Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan. 

*Nasihat saya, wanita-wanita di luar sana, jagalah maruah diri, jagalah tingkah laku, jagalah adab sopan, jagalah segala-galanya kerana wanita adalah ciptaan Allah yang sangat istimewa. 

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH 
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: