Monday, October 14, 2013

Bicara IKON : "Be Yourself VS Improve Yourself"...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

BICARA IKON “BE YOURSELF VS IMRPOVE YOURSELF”


Itulah salah satu program ilmu yang dilaksanakan oleh Majlis Perwakilan Mahasiswa UTM Sesi 2012/2013 yang diketuai oleh saya sendiri selaku Pengarah Program.

Untuk pengetahuan semua, pada awal perancangan program ini adalah pelaksanaan dibuat dengan memfokuskan kepada Mahasiswa/I UTM dari Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah UTM (FGHT) bagi merealisasikan salah satu manifesto saya tetapi setelah berbincang berkali-kali akhirnya kami memutuskan untuk dibuat secara terbuka buat seluruh Mahasiswa/I Universiti Teknologi Malaysia.

Cadangan awal ahli panel bagi program ini adalah memfokuskan kepada 3 latar belakang yang berbeza iaitu Yang Berhormat Dato’ Razali Ibrahim (Pemimpin Muda Negara), Saudara Azizulhasni Awang (Atlet Negara) dan Saudari Yatt Hamzah (Selebriti Hijrah) dengan tarikh lain tetapi terpaksa ditukar ke tarikh lain yang menyebabkan 2 pihak tidak dapat sertainya.

Seterusnya saya mencadangkan Dr.Mohd Asri Zainul Abidin (Dr.MAZA) dan Saudari Diana Amir (Selebriti Hijrah). Dan akhirnya nama Ustaz Zamri Mantop (Pendakwah Bebas), Saudari Yatt Hamzah (Selebriti Hijrah) dan Saudara Fitri Haris (Selebriti Nasyid) yang menjadi pilihan dan bersesuaian dengan tarikh program iaitu 21 April 2013.

Alhamdulillah, program ini telah mendapat kerjasama yang baik dari beberapa pihak seperti Pusat Islam UTM, Alumni UTM, Kementerian Kerja Raya dan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia.

Program berjalan dengan lancar sepertimana yang dirancang hampir berbulan-bulan dan akhirnya direalisasikan dengan kerjasama hampir 16 tenaga kerja urusetia yang sudi bergandingan dengan saya dalam menyemarakkan majlis ilmu ini di bumi UTM tercinta. Dan Alhamdulillah, berkat usaha semua, program tersebut mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari para mahasiswa/I UTM sehinggakan jumlah kerusi yang disediakan sebanyak 500 dipenuhi oleh para penonton.

Pelaksanaan program seperti ini adalah memberi gambaran yang jelas bahawa majlis ilmu yang melibatkan perkongsian dari jemputan yang berbeza latar belakang amat dinanti-nantikan oleh para mahasiswa/I UTM sepertimana fenomena beberapa IPT di seluruh Malaysia yang memperlihatkan pelbagai majlis ilmu, bual bicara yang mendapat sambutan dan sokongan padu dari para belia remaja, mahasiswa/I di seluruh Malaysia hari ini.

Saya amatlah mengharapkan agar di peringkat Universiti hari ini seharusnya memperbanyakkan program-program seperti ini yang membawa ke arah pembangunan modal insan yang akan membentukkan kekuatan baru bagi menempuh ke alam dewasa di masa hadapan. Insyaallah… =)

Terima Kasih sekali lagi saya ucapkan kepada tulang belakang program ini iaitu Syazwani, Hisyam Rezali, Adeline, Hakim Mazeli, Ridzuan Razmin, Ana Suhah, Hidayah, Munirah Sulaiman, Iera, Khairil Adam, Fadzly dan semuanya yang memberi kerjasama hampir 200 % kepada program ini walaupun ketika itu saya mengalami demam panas semasa program berlangsung. Tak lupa juga kepada para penaja program yang sudi menaja program seperti ini. Hanya ALLAH sahaja yang mampu membalasnya. Insyaallah… AMIN… =)


*Saya mohon maaf setiap apa kekurangan, kesalahan, dan cacat-cela yang berlaku sepanjang, sebelum, semasa dan selepas program ini berlangsung. 

 “TERUS BERBAKTI” 

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH 
Setiausaha Rakan HEMA UTM, 
Pemangku SUK MPM UTM, 
Merangkap Pengarah Program Bicara IKON 
wan_hazem19@yahoo.com

0 comments: