Sunday, May 26, 2013

The Immemorial Land 2013 (Land Debate)...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

Bertemu kembali kita dalam entry yang terbaru. Sebelum tue saya nak tanya kepada semua pembaca blog saya, anda semua pernah berdebat? Debat Ala Parlimen? Entry kali ini saya akan fokuskan mengenai program yang saya sertai pada 20 Mei 2013 yang lalu (Ahad) bertempat di Dewan Sultan Iskandar, UTM iaitu Program The Immemorial Land 2013 (Land Debate) anjuran Kelab LADS UTM.

‘Terima Kasih Yang Di-Pertua Dewan,
Barisan Kehakiman Justifikasi Keadilan,
Penjaga Masa Yang Setia Dengan Lokup Detik Waktunya,
Barisan Perwakilan Kerajaan,
Barisan Perwakilan Pembangkang,
Serta Sidang Dewan Yang Budiman,

Assalamualaikum, Salam Perpaduan,
Salam 1 Malaysia, Bumi Merdeka’

Itulah ungkapan pertama yang saya sampaikan ketikamana menjadi ‘Perdana Menteri’ di Barisan Kerajaan dengan mengusulkan usul pertama iaitu ‘Pembangunan Bandar-Bandar Baru Memberi Kesan Positif Kepada Penduduk Setempat’ bersama menteri kabinet yang lain iaitu Saudari Suryati dan Saudari Nurul Nabila Fadzil. Ditentang hebat oleh barisan Pembangkang yang terdiri dari Kumpulan 1 UTHM.

Pusingan pertama berlangsung dengan suasana yang agak tegang dengan hujah-hujah yang bernas dari kedua-dua pihak. Masing-masing memberikan persaingan yang agak hebat. Di pihak saya, kami sudah mencuba yang terbaik dengan memberikan sebanyak mungkin hujah bagi memberi penghujahan bagi membenamkan hujah pihak lawan. 

‘Assalamualaikum, Salam Perpaduan,
Salam Reformasi, Bumi Merdeka’

Itulah ungkapan kedua di pusingan ketiga ketikamana kami menjadi pihak Pembangkang dan saya dilantik sebagai Ketua Pembangkang dengan menentang usul yang diberikan oleh Pihak Pembangkang iaitu ‘Isu Tanah Terbiar : Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Tempatan Yang Bertanggungjawab’. Kalau di pusingan pertama saya menentang Kumpulan 1 UTHM yang kesemuanya adalah Lelaki dan kali ini kami menentang Kumpulan 2 UTHM yang kesemuanya pula adalah perempuan dan kumpulan saya sendiri terdiri dari Saudari Qamariah dan Saudari Nurul Nabila Fadzil.

Apa yang saya nampak, perdebatan kali ini adalah konsep debat yang pertama kali saya sertai melibatkan usul-usul yang berkaitan hanya mengenai isu-isu tanah semasa. Kalau sebelum ini saya pernah sertai dengan Debat Ala Parlimen yang melibatkan isu-isu integriti, Lestari, Perpaduan dan sebagainya dan kali ini adalah lain dari yang lain iaitu Isu-Isu Tanah Semasa.

ALHAMDULILLAH… Kami memenangi ‘NAIB JOHAN’ bagi perdebatan kali ini. Dan ianya cukup bertuah buat saya di mana persediaan bagi pertandingan debat kali ini hanya mengambil masa kurang dari 2 jam. Dan ahli kumpulan dapat dipenuhkan kurang dari 1 hari. Dan Insyaallah, jika masih berpeluang menyertainya di masa hadapan, saya tetap akan cuba sertai. Insyaallah…hahaha =)

Akhir kata, saya ucapkan ‘TAHNIAH’ kepada Pengarah Program iaitu Saudari Nurul Syafiqah dan barisan Ahli Jawatankuasanya. Dan banyak perkara saya dapat belajar dan meningkatkan pengetahuan secara tidak langsung ketikamana mana mencari maklumat. Dan semestinya dapat menambah kawan baru dari UTHM. 
Sekian, Wallahua’lam… =)

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH
wan_hazem19@yahoo.com

1 comments:

tenku butang said...

Follower ke : 453
Hai.. Salam Kenal..
done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/