Friday, February 1, 2013

Berbakti Sebagai Sukarelawan Di Zoo Negara...

Assalamualaikum…
Salam Perpaduan…
Salam 1 Malaysia…

‘Berbakti Di Children World’ 

Itulah ungkapan yang dapat saya katakan tika mana saya dan kumpulan saya membuat keputusan untuk memilih Zoo Negara sebagai tempat untuk kami lakukan kerja-kerja khidmat bakti iaitu sebagai seorang sukarelawan di sana. 

ALHAMDULILLAH…saya bersama-sama 7 orang lagi dari Barisan Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Teknologi Malaysia (MPM UTM) telah menjadi sukarelawan selama sehari sebagai salah satu tugasan ‘Khidmat Bakti’ dalam Program Sua Rasa MPM UTM Bersama Mahasiswa/i UTM KL. 

Kumpulan saya dipecahkan kepada 4 iaitu saya & Irsyad ditempatkan di Children World, Ikmal & Lim Kak Yi di Animal Shows, Ibrahim & Hanif di Sawana World dan Farhana & Syuhada di Ape Centre. Masing-masing seksyen dipantau oleh koordinator di sekyen masing-masing. 

Sebelum itu, saya ingin ceritakan serba-sedikit mengenai apa yang ada di Children World iaitu pelbagai jenis siamang, orang utan, tupai, arnab, ular sawa, ular daun, landak, kambing, kuda kerdil, memerang dan sebagainya lagi. Seksyen ini adalah bahagian yang paling hampir di pintu utama di Zoo Negara. 

Setelah mendengar taklimat serba ringkas, kami ditugaskan membuat pelbagai jenis kerja bagi menampung tenaga kerja di Children World. Dan antara kerjanya ialah membersihkan kawasan sekitar, membersihkan bahagian pameran, membersihkan kandang kuda kerdil iaitu Wizard & Horbit, memberi makan pada pelbagai jenis haiwan seperti arnab, badak air, tupai, landak dan sebagainya lagi. 

Kami juga diberikan pelbagai pengetahuan baru melalui pembaca informasi yang ada di situ, perkongsian dari para pekerja di situ serta melalui pemerhatian yang dibuat sama ada menerusi tingkah laku haiwan tersebut mahupun cara para pekerja di situ mengawal dan berinteraksi dengan haiwan-haiwan di situ. 

Saya juga diberi kesempatan untuk melihat ‘Animal Shows’ dari beberapa haiwan seperti singa laut dan burung kakaktua. Ianya sangat menarik perhatian terutamanya ketika singa laut sedang bermain bola keranjang dan sebagainya. 

Saya juga berpeluang untuk berjalan-jalan di sekitar Zoo Negara dan sempat melihat pelbagai jenis haiwan seperti Harimau Bintang, Singa, Reptilia, Badak Air, Gajah, Zirafah, Penguin, Seladang dan sebagainya lagi. 

Apa yang dapat saya katakan di sini, aktiviti sukarelawan ini cukup memberi saya banyak input dan pengetahuan baru dalam pelbagai jenis aspek terutamanya ketikamana melakukan aktiviti yang belum pernah saya lakukan seperti membersihkan kawasan Kuda Kerdil. 

‘Tiada Apa Yang Mustahil’ 

Idea dan persediaan hanya kurang 12 jam ini dapat dibuat dengan begitu baik dan sedikit sebanyak membuatkan saya terfikir bahawa tiada yang mustahil sekiranya kita benar-benar ingin melakukannya. Semuanya terletak di tangan kita. Percayalah, kita haruslah yakin pada diri kita ! 


Sekian, Wallahua’lam… 

Ikhlas dari,
WAN MUHAMMAD HAZEM BIN MOHD YUSOH 
wan_hazem19@yahoo.com

1 comments:

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/