Tuesday, May 18, 2010

Kisah Cinta (1)...

Assalamualaikum....
Salam Perpaduan...
Salam Percintaan...

Cinta adalah satu perasaan yang tidak pernah pudar di hati seseorang... Cinta kepada Pencipta... Cinta kepada Rasul-Nya... Cinta kepada Ibu Ayah... Cinta kepada Keluarga... Cinta kepada Sahabat-Sahabat... dan sebagainya lagi.... Cinta juga disebut sebagai cinta buta..?? Benarkah ia..??? Pernahkah anda semua mendengar atau mengetahui kisah cinta Qaisy dan Laila..??? Atau kisah cinta Romeo dan Juliet...???Apakah kisah cinta seperti itu yang dikatakan sebagai kisah cinta sejati..??? Seperti yang anda semua ketahui bahwa kisah cinta mereka tidaklah berakhir di pelaminan bahkan rela mati demi cintanya. Lalu, cinta seperti apakah yang dikatakan sebagai cinta sejati...??? Cinta sejati antara dua insan adalah cinta yang terus abadi dalam setelah pernikahan yang berlandaskan atas kecintaan mereka kepada Sang Pemilik Cinta iaitu Allah Taala. Walaupun salah satu meninggal, namun cinta sejati ini terus saja abadi. Kisah cinta siapakah yang begitu indah ini...???

Kisah cinta yang paling indah ini siapa lagi yang memilikinya kalau bukan kisah cinta Junjungan kita, Muhammad Saw kepada Khadijah ra.

Sebuah cinta yang teulung, cinta yang tetap abadi walaupun Khadijah telah meninggal. Setahun setelah Khadijah meninggal, ada seorang wanita shahabiyah yang menemui Rasulullah Saw. Wanita ini bertanya, "Ya Rasulullah, mengapa engkau tidak menikah? Engkau memiliki 9 keluarga dan harus menjalankan seruan besar."

Sambil menangis Rasulullah Saw menjawab, "Masih adakah orang lain setelah Khadijah?"

Kalau saja Allah tidak memerintahkan Muhammad Saw untuk menikah, maka pastilah Beliau tidak akan menikah untuk selama-lamanya. Nabi Muhammad Saw menikah dengan Khadijah layaknya para lelaki. Sedangkan pernikahan-pernikahan setelah itu hanya kerana tuntutan risalah Nabi Saw, Beliau tidak pernah dapat melupakan isteri Beliau ini walaupun setelah 14 tahun Khadijah meninggal.

Pada masa penaklukan kota Makkah, orang-orang berkumpul di sekeliling Beliau, sementara orang-orang Quraisy mendatangi Beliau dengan harapan Beliau mahu memaafkan mereka, tiba-tiba Beliau melihat seorang wanita tua yang datang dari jauh. Beliau langsung meninggalkan kerumunan orang ini. Berdiri dan bercakap-cakap dengan wanita itu. Beliau kemudian melepaskan jubah Beliau dan menghamparkannya ke tanah. Beliau duduk dengan wanita tua itu.

Bunda Aisyah bertanya, "Siapa wanita yang diberi kesempatan, waktu, berbicara, dan mendapat perhatian penuh Nabi Saw ini?"

Nabi menjawab, "Wanita ini adalah teman Khadijah."

"Kalian sedang membicarakan apa, ya Rasulullah?" tanya Aisyah

"Kami baru saja membicarakan hari-hari bersama Khadijah."

Mendengar jawaban Beliau ini, Aisyah pun merasa cemburu. "Apakah engkau masih mengingat wanita tua ini (Khadijah), padahal ia telah tertimbun tanah dan Allah telah memberikan ganti untukmu yang lebih baik darinya?"

"Demi Allah, Allah tidak pernah menggantikan wanita yang lebih baik darinya. Ia mahu menolongku di saat orang-orang mengusirku. Ia mahu mempercayaiku di saat orang-orang mendustakanku."

Aisyah merasa bahawa Rasulullah Saw marah. "Maafkan aku, ya Rasulullah."

"Mintalah maaf kepada Khadijah, baru aku akan memaafkanmu." (Hadits ini diriwayatkan Bukhari dari Ummul Mukminin Aisyah)


Sahabatku, Rakanku, para pembaca sekalian, apakah mungkin ada cinta seperti itu, yang dapat terus abadi setelah orang yang dicintai meninggal 14 tahun...??? Yupz, kerana cinta ini tidak pernah didahului hubungan haram dan kerana ketaatan kepada Allah menjadi dasar dalam rumah tangga ini. Rumah tangga yang selalu dihiasi dengan dizikir kepada Allah, bukan rumah yang digunakan untuk mengingati syaitan Laknatullah.

Bagaimana pendapat anda semua, apakah anda semua tidak ingin menjadikan rumah tangga kalian seperti ini..??? Suami membaca Al-Qur'an bersama isterinya... Betapa agungnya ketika anak-anak mereka turut serta membaca Al-Qur'an.

Menjelang waktu Subuh tiba, si isteri membangunkan suaminya untuk melaksanakan solat Subuh. Suami melaksanakan solat Qiyaam al-lail 2 rakaat bersama isterinya. Seperti apa rumah ini..??? Indah nian bukan..??? betapa manisnya, betapa indah cinta di dalam rumah tangga ini.

Cubalah, pasti kalian dapat menemukan segalanya berubah, cinta pun bertambah, dan Allah melimpahkan berkah-Nya kepada kalian.

"Menikah jauh lebih baik daripada pacaran"
Insyaallah....

Sampai Jumpa,
"Bersama Semarakkan Cinta Kepada-Nya..."

1 comments:

dell~ said...

like!!
hope mndapat rumah tangga sebegitu.. amin...

saling ingat-mengingati..
saling ajak-mengajak.. ;)